Реклама / Ads
3| 4425 |09.01.2019 НОВИНИ

Експерти: Цената на тока се вдига изкуствено, стоките поскъпват, става лошо

.
Еленко Божков Източник: БГНЕС
Борсовата цена на тока, на която купуват електроенергия фирмите, скочи рязко в понеделник. Търговията на платформата ”Ден напред” приключи при цена 207.02 лв./МВтч базова мощност, което е с над 50% повече от средните стойности на сделките от 1 до 7 януари, когато нивата бяха 134.5 лв./МВтч.
 

Постигнатото е и много над нивата от последните десет дни на декември - 78 лв./МВтч. Рекорд обаче няма, тъй като на 3 декември 2018 г. бе постигната средна стойност от 207.21 лв. за мегаватчас. Ще се отрази ли обаче това поскъпване на цената на стоките и на бита?

 

По думите на зам.-председателя на Асоциацията на млекопреработвателите Симеон Присадашки от цената на тока много зависи цената на млечните продукти, защото това са бързо ликвидни стоки.

 

"Не може да бъде казано с колко ще бъде увеличението на продуктите, защото всяка една фирма има различни начини на производство. Произвеждаме продукти от първа необходимост, това е основна храна за населението. Не може да спрем производство. За млечния бранш е успокояващо, че при нас няма да има рязък скок от днес за утре на цената на електроенергията, защото имаме едногодишни договори", допълни още експертът.

 

Той обаче смята, че тенденцията сочи към повишаване себестойността на млечните продукти.

 

Според енергийния експерт Еленко Божков, има голяма манипулация на пазара на електроенергия.

 

"Не е вярно, че цената на тока в България е най-ниската в Европа. Това може да се провери веднага. В съседните страни енергията е с 30% по-евтина. Част от производителите на енергия се опитват да избият цената на емисионни квоти, която БЕХ трябва да плаща за "Марица-Изток 2", коментира още Божков пред Bulgaria ON AIR.

 

Той е сигурен, че цената на тока се вдига изкуствено, като производството се занижава.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3842 |08.01.2019 Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда цените на тока . 0| 4874 |04.01.2019 Къде ЧЕЗ спира тока? . 3| 4398 |03.01.2019 Четирима министри ще се мъчат да смъкнат цената на изтребителите . 0| 4752 |23.12.2018 Смъртоносното цунами отнесе и сцената на поп концерт /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads