Реклама / Ads
65| 8179 |30.07.2012 НОВИНИ

Елеонора Николова: Знае се кои магистрати са подкупни и кои не

.
Елеонора Николова
Във всеки съд и прокуратура се знае кои колеги вземат подкупи и кои се подчиняват единствено на закона. Има заснети магистратски хотели и палати, които не могат да бъдат обяснени с доходите от заплати. Както във всяка общност, така и при магистратите има качествени и некачествени хора.
 
Лошото е, че гилдията мълчи за нещата, които се знаят. Това заявява Елеонора Николова, и.д. шеф на БОРКОР. пред в. „24 часа”.

Тези случаи далече не са толкова многобройни, каквито легенди се носят. Конституцията дава ясни гаранции за независимостта на магистратите. Те са несменяеми и имат функционален имунитет. Такива гаранции няма разписани за нито една друга система. За съжаление някои магистрати придобиват чувство на недосегаемост.

Обстоятелството, че членовете на ВСС не избират най-качествените и подготвени магистрати за ръководители, им изигра лоша шега.

Ако ВСС се придържа към критериите за избор на ръководители, ако са публични мотивите защо един от кандидатите е предпочетен пред останалите, а вотът е явен, то обществото и гилдията няма да имат съмнение в избора, смята Николова.

Публичният дебат за качеството на магистратските актове не може да се отчете непременно като политически натиск. Има критики към работата им, но отсъствието на гласа на ВСС създава впечатление за неравнопоставеност.

От момента, в който върху този ВСС легна сянката на Красьо Черничкия, членовете му вече не можеха да бъдат убедителни. Орган, в който няма доверие, няма как да създава политики. Бе мъчително да се чака краят на мандата на този състав. За съжаление конституцията не позволява отзоваване на членовете на ВСС преди изтичане на мандата им.

Има неубедителни решения на българските съдилища.
Ще призная, че не мога да обясня на съпруга си, който е химик защо първата инстанция налага присъда от 14 г. лишаване от свобода, а втората се произнася невиновен. Примерът, който давам е по делото срещу Валентин Димитров (известен още като Вальо Топлото, бивш шеф на столичната Топлофикация, б.р.). Има и друг - процесът срещу т. нар. Братя Галеви. Първоинстанционният съд в Кюстендил ги призна за невиновни, а втора инстанция ги осъди на 5 и на 6 г. лишаване от свобода, но пропусна да наложи адекватна мярка за неотклонение. Такова драстично разминаване предполага пороци в работата на съдилищата.
В този смисъл ЕК посочва, че ВКС трябва по-често да излиза с тълкувателни решения, които да уеднаквяват практиката на съдилищата, категорична е Николова, която има дълъг стаж в правораздавателната система, била е и депутат.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 121| 5855 |12.07.2012 Елеонора Николова: Гордея се, че съм в БОРКОР! . 9| 5876 |11.07.2012 Уорлик още не знае кога ще си ходи, но сипе похвали . 8| 5714 |03.07.2012 Елеонора: Насилието става изход за българина . 26| 7399 |10.06.2012 Елеонора: Крият нещо от нас за смъртта на Мирослава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads