Реклама / Ads
0| 2907 |21.11.2022 НОВИНИ

Ердоган предупреди за вероятна военна операция в Северна Сирия

.
Турция може да разшири въздушните военните удари срещу кюрдските бойци в Северна Сирия и Ирак. Очаква се да бъде проведена и сухопътна операция. Това заяви президентът Реджеп Ердоган. Това заплашва да повиши напрежението в район, където присъстват американски и руски войски, съобщават световните агенции.
 

През уикенда Ердоган нареди въздушни удари срещу почти 90 цели в Сирия и Северен Ирак, за които каза, че принадлежат на Кюрдската работническа партия (ПКК) и нейния сирийски филиал, както и срещу Народните отряди за защита (YPG).

 

Сирийската обсерватория за правата на човека съобщи, че най-малко 35 души са били убити. Пред репортери Ердоган каза, че турският генерален щаб и министерството на отбраната ще решат за участието на сухопътни сили, предават телевизионните оператори TRT и CNN Turk.

 

Ердоган посочи, че няма да се ограничат само до въздушна кампания: "Ще се консултираме с нашето министерство на отбраната и Генералния щаб и ще решим заедно степента, до която нашите сухопътни сили трябва да дадат своя принос, след което ще предприемем съответните стъпки."

 

Ердоган заплашва от месеци с нова наземна офанзива срещу Народните отряди за защита (YPG). Това вероятно ще обтегне връзките със САЩ, които въоръжават и обучават доминираните от YPG Сирийски демократични сили за борба с ИДИЛ (Ислямска държава). Това може също така да породи напрежение с Русия, чиито войски действат в някои райони, контролирани от YPG от 2019г., когато Турция за последен път изпрати войски, за да прогони YPG от границата си.

 

Турция гледа на YPG като на терористична организация поради връзките й с ПКК, която води четири десетилетия бунтове за автономия в Турция. Турция обвини ПКК и YPG за бомбената атака в центъра на Истанбул на 13-ти ноември, при която загинаха шестима души.

 

Отделно вътрешният министър на Турция каза, че дете, учител и още един човек са били убити от турската страна на границата в понеделник, след като кюрдски бойци са обстрелвали жилищен район.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3458 |17.11.2022 Ердоган ”разсекрети” плановете на САЩ и Русия за ядрените оръжия . 16| 3041 |17.11.2022 Украйна предупреди за проблеми с възстановяването на енергоподаването . 1| 4183 |13.11.2022 Ердоган: Извършителите на коварното нападение ще бъдат разкрити, жена е имала роля . 1| 3188 |12.11.2022 За държава на пауза за половин година без приет бюджет, предупреди Тонев от ПП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads