Реклама / Ads
5| 4934 |30.08.2024 НОВИНИ

ЕЦТП: Електрическите тротинетки се превръщат в оръжие на пътя

.
Източник: личен архив
Европейският център за транспортни политики настоява за изцяло нов Закон за движението по пътищата.
 

Електрическите тротинетки вече не са просто средство за бързо и евтино придвижване. Те се превръщат в оръжие на пътя, заявяват от Европейския център за транспортни политики.

 

Време е за категорични мерки срещу тротинетките, за да не губим животи, казват от ЕЦТП, след като 16-годишно момче почина след падане от електрическа тротинетка в Плевен.

 

„Електрическите тротинетки, развиващи високи скорости, без адекватна законова рамка и контрол, те са заплаха за всички участници в движението. И всеки ден, в който отлагаме въвеждането на строги правила, рискуваме още животи“, казват още от центъра и задават няколко въпроса към отговорните институции:







Как ще бъде понесена отговорност при пътнотранспортно произшествие, предизвикано от водач на електрическа тротинетка, при положение, че няма задължителна застраховка "Гражданска отговорност" за управляващите този вид индивидуално превозно средство?


Как МВР контролира скоростта на електрическите тротинетки и как идентифицира и санкционира нарушителите?


Как МВР гарантира, че управляващите тротинетки са навършили 14 години?


Как МВР контролира дали управляващ електрическа тротинетка е на възраст под 18 години, което според Закона за движение по пътищата означава, че той трябва да има предпазна каска?
Има ли реални санкции за родители, които позволяват на малолетни да управляват електрически тротинетки?







Необходимо ли е всяка такава тротинетка да бъде регистрирана, за да се осигури отговорност при нарушаване на закона?


Трябва ли да се въведе задължително изискване електрическите тротинетки да се движат само по велоалеите?
 

ЕЦТП настоява за изцяло нов Закон за движението по пътищата, който да включва и ясни и категорични правила за използването на електрически тротинетки. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2452 |30.08.2024 Украинските ВВС са ликвидирали 12 от 18-те дрона, пуснати от окупаторите през изминалата нощ . 32| 7227 |30.08.2024 Готви ли се "Да, България" да напусне коалицията ПП-ДБ? . 11| 2310 |30.08.2024 Комисия към НСО ще решава застрашен ли е Ахмед Доган . 13| 2330 |30.08.2024 Борел: Смехотворно е да се твърди, че позволяването да се атакуват цели на територията на Русия значи война с Москва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads