Четвъртък, 23 Ноември 2017, 13:03
Frognews
2| 4771 |15.02.2017

Европейски синдикати искат по-високи заплати в България

.
Европейски синдикати настояват за по-високи заплати, най-вече в държавите от Източна Европа, където възнагражденията са в пъти по-ниски спрямо останалите държави. Върху темата се фокусира започналата вчера кампания на Европейската конфедерация на профсъюзите ”Европа иска увеличение на заплатите”, съобщиха от пресцентъра на КНСБ.

 Началото на кампанията е било в Брюксел, като в нея от българска страна са участвали президентът на КНСБ Пламен Димитров и бившият социален министър Зорница Русинова. Целта на кампанията е да обедини исканията на синдикатите в цяла Европа за ръст на заплатите на работещите. Корпоративна Европа се възстановява от кризата, но в същото време едва един процент от населението на континента се ползва от увеличената печалба. Заплатите на работниците не са повишавани от години. Това се отразява не само в посока на задълбочаване на социалното неравенство, но и на икономиката като цяло, чрез понижаването на търсенето, аргументират се от ЕКП.

 

Според генералния секретар на ЕКП Лука Визентини, цитиран в съобщението, недопустимо е в нова Европа да има заплати 10 пъти по-ниски от средните за континента. "Това е експлоатация и дъмпинг. Ниските възнаграждения в Източна Европа вредят на икономиката на ЕС, отразяват се на свободното движение на хора и капитали, на трудовия пазар", е заявил Визентини. Повишаването на минималните заплати е една от мерките за повишаване на доходите, но тя не е достатъчна, тъй като в държавите от Източна Европа, включително и България, тя е твърде ниска спрямо заплащането в другите държави от ЕС. Визентини смята, че единственият начин заплатите да се повишат е колективното договаряне. Данни, представени от лидера на КНСБ Пламен Димитров при откриването на кампанията, показват, че минималната заплата в България (235 евро) е най-ниската в Европа.

 

За сравнение в Румъния тя е 321 евро, в Гърция - 586 евро, а в Люксембург - 1999 евро или около 9 пъти по-висока от тази в България. При средната заплата съотношението е същото - 449 евро в България спрямо 3333 във Финландия - разлика от близо 8 пъти. Лидерът на КНСБ е подчертал, че българският синдикат никога не е спирал да настоява за повишаване на доходите, като това ще бъде основният акцент във всяка една кампания през следващите години.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Подариха на Фандъкова правилник за редене на павета от 1936 г. 2| 492 |23.11.2017 . Адв. Владимиров за Фрог: Осъдени са само шестима от кораба ”Св. Николай”, 14 са оправдани 0| 753 |23.11.2017 . Протестите на надзирателите в затворите продължават 0| 1170 |23.11.2017 . ВОЛЯ напусна пленарната зала заради Иво Христов 2| 1133 |23.11.2015

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах