Реклама / Ads
0| 4666 |05.04.2016 НОВИНИ

Европейците харчат по 24 млрд. евро годишно за наркотици

.
Всяка година европейците харчат поне 24 милиарда евро за наркотици. Това показват данните от новия доклад за пазарите на наркотици в ЕС, представен днес от Европейския център за наблюдение на наркотиците и наркоманиите, и Европол.
 
Еврокомисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос отбеляза, че търговията с наркотици включва използването на новите технологии и интернет.

Нестабилността в съседни на ЕС региони би могла да има сериозно въздействие върху пазара на наркотици в Европа, добави той. Аврамопулос отбеляза, че докладът разглежда връзките с други престъпни дейности и начините, по които незаконните приходи от търговията с наркотици могат да финансират каналджийството на мигранти и тероризма.

Директорът на Европол Роб Уейнрайт посочи, че пазарът на наркотици става все по-сложен и все по-свързан с други форми на престъпност и дори с тероризма, затова представлява основна заплаха за вътрешната сигурност на ЕС.

Докладът показва, че традиционните маршрути на преноса на забранени вещества да се запазват. Контейнерите, използвани във водния транспорт, представляват подходящ канал за внос на големи пратки наркотици в Европа. Последните нововъведения в интернет, сред които мрежите от типа "даркнет", софтуерите за анонимност и криптираните валути, също откриват нови възможности за предлагането на наркотици онлайн.

В доклада се посочва, че първостепенната цел е да се постигне осезаемо намаляване на наличието на наркотици чрез прекъсването на трафика, разкриването на организираните престъпни групи, ефикасното използване на наказателноправната система, ефективното правоприлагане, основаващо се на разузнаването. Препоръчва се засилен обмен на разузнавателни сведения и съсредоточаването на усилията на равнище ЕС върху мащабната, трансграничната и организираната престъпност, свързана с наркотиците.

В документа е записано, че в България, Франция, Дания, Финландия и Швеция се наблюдава нараснала употреба на канабис. Добавя се, че нашата страна, наред със Сърбия, Албания и Косово, е сред основните производители на марихуаната, разпространявана в Източна, Централна и Южна Европа.

По въпроса за преноса на хероин е посочено, че нашата страна остава по централния и северния маршрут. Допълва се, че тази дейност се прикрива с регистрацията на законни турски дружества.

В ЕС основните производители на амфетамин са Холандия и Белгия, но производство се отчита в България, Германия и балтийските държави. Отбелязват се постиженията на българските власти за разкриването на незаконни лаборатории и изземане на откритите там вещества. В доклада се препоръчва посочените държави, в които се наблюдава сериозно производство на синтетични наркотици, да бъдат подкрепяни в борбата им с това явление.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4648 |05.04.2016 Проф. Минасян: 8 млрд. евро бг капитали са изнесени в чужбина за 5 г. . 0| 9181 |02.04.2016 Куцкова: Членове на ВСС си харчат парите по Спа центрове . 0| 4341 |01.04.2016 БСП поиска отчет за разходването на над 2,5 млрд. лв. от управляващите . 0| 4195 |24.03.2016 България губи до 19 млрд. евро годишно от подкупи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads