Реклама / Ads
0| 3159 |01.06.2022 НОВИНИ

Европол алармира: Европа се превръща в център на търговията с кокаин

.
Европа се превръща в център на търговията с кокаин, показва анализ на европейската полицейска служба Европол. Все повече кокаин се прекарва до Европа от Южна Америка и продължава пътя си по-нататък, каза говорителят на Европол Ян Оп Ген Орт за ДПА в Хага.
 

Рекордните количества иззети наркотици са показател за увеличаването на трафика. По предварителни данни през миналата година са конфискувани най-малко 240 тона кокаин. За сравнение през 2020 г. са били иззети около 214 това кокаин.

 

Според Европол начело в списъка са пристанищата в Белгия, Нидерландия и Испания. Престъпните банди обаче все по-често използват и по-малките пристанища, като това в Хамбург. Миналата година там са конфискувани рекордните 19,1 тона кокаин.

 

Колко кокаин стига до Европа е трудно да се каже. "Предполагаме, че само в Колумбия годишно се произвеждат 2000 тона кокаин", казва Ян Оп Ген Орт, като отбелязва, че над 60% от това количество се транспортира до Европа, допълва БТА.

 

Само малка част от наркотиците остават в Европейския съюз. Според най-новия доклад за кокаина на Европол и Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите значителната част от кокаина се прехвърля от ЕС към Източна Европа, Азия и Австралия.

 

Говорителят на Европол каза, че проверките са се увеличили, но те не са достатъчни предвид огромните количества, които се доставят.

 

Все повече групировки искат да участват в доходоносния бизнес. Голямата конкуренция обаче води и до повече насилие. Международната банда около Ридуан Таги, който понастоящем е подсъдим в Амстердам, е известна с крайното си насилие. Твърди се, че убийството на криминалния репортер Петер де Врис в Амстердам миналата година е дело на бандата, отбелязва ДПА.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3572 |31.05.2022 Радев: Сътрудничеството с Азербайджан за енергийна диверсификация е ключово и за България, и за Европа . 0| 3121 |31.05.2022 Der Spiegel: Възможен е недостиг на гориво в Европа през лятото . 0| 4308 |30.05.2022 Петков получил „топла покана“ за членство в „Обнови Европа“, но недоумява как с хора от „Магнитски“ ДПС ще са част от групата . 0| 11182 |30.05.2022 Първо във Фрог: Издирват се още камиони, пуснати към Европа от БАБХ на “вдигната бариера”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads