Реклама / Ads
19| 3321 |20.03.2023 НОВИНИ

”Файненшъл таймс”: Европейската отбранителна промишленост може да не изпълни очакваните поръчки за Украйна

.
Недостигът на експлозиви в Европа може да забави увеличаването на производството на снаряди Източник: БГНЕС
Недостигът на експлозиви в Европа може да забави увеличаването на производството на снаряди с три години, което е тревожна новина за Украйна по повод на обещаните ѝ доставки на оръжия, пише вестник ”Файненшъл таймс”, позовавайки се на оръжейни експерти от ЕС.
 

Според добре запознати с производството на оръжия в ЕС, недостигът на барут, пластични експлозиви и тротил, може да забави планираното увеличаване на производството на снаряди до три години.

 

Това означава, пише „Файненшъл таймс“, че европейската отбранителна промишленост може да не е в състояние да изпълни очакваните поръчки на ЕС за Украйна. Вестникът цитира германски служител, който заявява, че „фундаменталният въпрос е, че индустрията не е в добра форма за мащабно военно производство“.

 

„Файненшъл таймс“ припомня, че Европа е обещала да попълни запасите от оръжия на Киев и да ускори доставките на 155-милиметрови артилерийски снаряди с финансова инжекция.

 

Украйна отдавна призовава за повече оръжия, за да укрепи отбраната си срещу Русия, подчертавайки колко важни са снарядите в битката на изтощение, защото хиляди се изстрелват всеки ден и от двете страни.

 

Днес се очаква няколко страни от ЕС да подпишат съвместен пакт за набавянето на 155-милиметровите артилерийски снаряди за Украйна.

 

Високопоставен представител на ЕС заяви миналата седмица, че се очаква повечето от 27-те страни-членки да сложат подписа си под споразумението, но има и такива, които все още проучват предложението.

 

Иначе планът предвижда първите поръчки за такива снаряди да могат да бъдат направени до края на май.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3310 |02.03.2023 Христо Христев: Саботаж на работата на Европейската прокуратура в България? . 2| 3192 |01.03.2023 Европейската прокуратура слага под лупа гафа на “Графа” . 1| 3087 |28.02.2023 Европейската прокуратура проверява измами за парниковите емисии . 2| 3575 |27.02.2023 Европейската прокуратура уличи в злоупотреби още един евродепутат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads