Реклама / Ads
0| 3464 |02.03.2023 НОВИНИ

Христо Христев: Саботаж на работата на Европейската прокуратура в България?

.
Източник: БГНЕС
„Има публична информация, че дейността на Европейската прокуратура по отношение на България не протича особено пълноценно по причини, свързани основно с нашата страна“. Това заяви пред БНР Христо Христев - преподавател по право на ЕС в Юридическия факултет на СУ ”Св. Климент Охридски”.
 

Той припомни забавянето в излъчването на достатъчно делегирани европейски прокурори, които да се занимават с тези разследвания.

 

„От тези 9, които излъчихме, през последните седмици стана публично достояние, че една не малка част от тях са повишавани в системата на българската прокуратура и напускат Европейската прокуратура. На мен цялата работа започва да ми прилича на организиран саботаж на работата на Европейската прокуратура в България“.

 

По думите му така по естествен път може да се окаже, че не можем да изпълняваме задълженията си.

 

Според него, трудностите пред работата на Европейската прокуратура в България ще продължат:

 

„И назначаването на нови европейски делегирани прокурори, и повишаването на вече назначени такива е в правомощията на българските институции, в частност на прокурорската колегия на ВСС“.

 

„ Ще видим какво ще излезе от този одит. Но ако в резултат на този одит се окаже, че в България има някакви преднамерено организирани действия за блокиране на работата на Европейската прокуратура по отношение на разследванията й у нас, това ще е поредният щрих от кризата на правовата държава, в която България живее от години“, подчерта Христо Христев.

 

"Когато имаше начално вълнение в България за старта на Европейската прокуратура, аз лично предупреждавах, че не трябва да имаме свръхочаквания", припомни той. И обясни, че европрокуратурата е компетентна в тесен кръг престъпления, свързани със защита на финансовите интереси на ЕС.

 

Според него не е минало достатъчно време, за да се правят общи изводи как работи Европейската прокуратура спрямо България. Една от цифрите за България е 143 проведени разследвания, посочи той и добави:

 

„Разследванията й, свързани с България, касаят основно претендирани престъпления по усвояването на европейски средства в България, а само 4 – предполагаеми измами с ДДС, 16 са случаите на корупция. Когато повече от тези случаи стигнат до съдебна фаза, тогава ще може да се състави по-ясна картина за работата на Европейската прокуратура“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3037 |02.03.2023 Христо Алексиев за инфлацията при храните: Налице са редица нелоялни практики . 2| 3319 |01.03.2023 Христов: Постигането на пълна декарбонизация и енергийна сигурност е невъзможно без ядрена енергетика . 1| 3680 |01.03.2023 За 3 март статуята на Христос в Рио де Жанейро светва в цветовете на националния флаг . 16| 3786 |01.03.2023 Христо Иванов: Българският енергиен сектор се оказа гнездо на усойници

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads