Реклама / Ads
16| 2795 |25.11.2023 НОВИНИ

Фалшивото месо на Бил Гейтс. Как се произвежда Fake News?

.
Източник: Булевард България
„Италия стана първата страна, която издаде пълна забрана на синтетичните месни продукти на Бил Гейтс, след като многобройни проучвания установиха, че отглежданите в лаборатория фалшиви месни продукти причиняват рак при хората“, гласи информация в онлайн изданията на една от най-разпознаваемите медии в България - bTV, по-специално, сайта за бизнес новини businessnovinite.bg*.
 

Истината е, че Италия наистина е забранила отглеждането и производството на месо в лаборатория, но причината не е нито Бил Гейтс, нито пък повишаване на раковата заболеваемост, пише Йоана Петкова в "Булевард България".

 

Истинската причина за забраняването на производството на синтетично месо се корени в опита на Италия да запази културните и кулинарните си традиции, да защити хранително-вкусовото си наследство и производителите на естествени храни.

 

Освен това, забраната не е само за лабораторното производство на месо. Важи и за производството на всякакви синтетични храни и фуражи.

 

След като предложенията за забрана на тези храни влязат в сила, Италия въвежда и глоби за онези, които не спазват ограничението. Нарушителите биха могли да бъдат санкционирани да платят до 60 000 евро.

 

Интерпретацията на новината, че някой забранява нещо, с което е свързан Бил Гейтс, обаче вече е достатъчна да събуди множество Фейсбук адмирации, продължава публикацията.

 

"Браво, Италия”, “Респект”, “А в България кога?” - хорът на подвластните на световни конспирации читатели се събира в коментарите.

 

Харесванията на новината с гръмкото заглавие за Гейтс на официалната страница на bTV във фейсбук са над 4 500, коментарите - близо 600, споделянията - над 100.

 

По-нататък в статията се цитира министърът на здравеопазването на Италия Орацио Шилачи. Според автора на материала в българската медия, той казва:

 
„Тези разпоредби имат за цел да регулират ситуации, при които общественото здраве в околната среда може да бъде изложено на риск или когато има несигурност по отношение на ефектите от определени продукти, които са или ще бъдат пуснати на пазара или консумирани“.

 

За достоверност, авторът запазва граматичните и пунктуационни грешки и словореда. Цитатът продължава:

 

„От решаващо значение е да има мерки за справяне с тези потенциални рискове и да се гарантира безопасността на околната среда и общественото здраве в такива случаи“.

 

Истината е малко по-различна.

 

Министърът на здравеопазването на Италия коментира въвеждането в сила на рестрикцията с думите, че това е закон "в защита на здравето на гражданите, на нашия производствен модел, на нашето качество, на нашата култура, просто на нашия хранителен суверенитет”.

 

Освен това, новият закон е „смел ход на правителството на Мелони, силна позиция в полза на многото традиционни производители, заобиколени от няколко все по-безскрупулни мултинационални компании“.

 

Шилачи представя и други аргументи в полза на новоутвърдения нормативен акт. Той казва, че законът за ограничаване на синтетичното месо и останалите изградени в изкуствена среда храни, е много важен, тъй като се основава на принципа на предпазливостта, защото в днешно време нямало научни изследвания за ефектите на изкуственото месо върху човешкото здраве.

 
Никъде обаче не се говори за повишаване на раковата заболеваемост.

 

Оказва се, че преди да се пристъпи към обсъждането на този закон в парламента в Италия, групи за защита на селското стопанство са събрали половин милион подписа, настоявайки за защита на естествената срещу синтетичната храна.

 

Следващите представени твърдения в статията на сайта на bTV също не са верни:

 

"Сега обаче е доказано, че тази фалшива храна причинява рак чрез обезсмъртените клетъчни линии, използвани за производството ѝ.


Междувременно в САЩ Байдън бързо проследи отглежданото в лабораторията „синтетично месо“ на Бил Гейтс за одобрение, което означава, че магазините за хранителни стоки в цяла Америка вече могат да продават канцерогенното фалшиво месо на обществеността".

 

Отново без да коментираме качеството на текста, уточняваме, че към момента все още не са получени данни, които да доказват тезата за канцерогенност на месото, произведено в лабораторни условия.


Интересен е и пътят на тази новина. Оказва се, че тя е споделена в множество страници и групи във Фейсбук, включително “Знанието е сила”, “Не на Истанбулската конвенция” и т.н.

 

Като заключение "Булевард България" посочва най-общо следната информация:

 
Италия забранява производството в лабораторни условия на всякакъв по вид храна, тъй като включването в пазара на тези иновативни продукти би намалило приходите на бизнеса и на производителите на естествени храни.

 

Към момента все още липсват данни, доказващи твърденията за канцерогенност на хранителните продукти, произведени в лабораторна среда.

 

А Бил Гейтс няма нищо общо с това.

 

*Проверка на ФрогНюз установи, че след публикуването на статията в "Булевард България", в сайта на businessnovinite.bg публикацията, озаглавена "Италия става първата нация, която забранява фалшивото месо на Бил Гейтс", вече не съществува. 

 

Следите от публикацията обаче остават в търсачката Google:

 


.


ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2468 |25.11.2023 Насилието на протеста срещу БФС: Дисциплинарни производства има вероятно срещу още 7 полицаи . 5| 2512 |25.11.2023 Премиерът подкрепи жертвите на домашно насилие: Насилието няма оправдание! /видео/ . 3| 3659 |25.11.2023 Ограничения в Троянския проход и затруднения на "Петрохан". София тази година не е изненадана от снега . 1| 5879 |25.11.2023 Как децата в меката на българския алпинизъм Лакатник се учат на пътя "От стената до скалата"?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads