Реклама / Ads
4| 2920 |04.04.2023 НОВИНИ

Флагът на Финландия бе издигнат на тържествена церемония в щаб-квартирата на НАТО в Брюксел

.
Финландия е член на НАТО Източник: БГНЕС
От днес Финландия е 31-вият член на НАТО. Флагът ѝ бе издигнат на тържествена церемония в щаб-квартирата на Алианса в Брюксел на фона на нейния химн и паралелно в щабовете в Монс и Норфолк, Вирджиния.
 

"Приключи епохата ни на неутралност към военни съюзи и започва нова епоха в нашата история", заяви президентът на Финландия Саули Нинистьо. Той увери, че страната му ще бъде надежден партньор и ще укрепва регионалната стабилност.

 

Преди церемонията той подчерта, че именно действията на Русия са предизвикали днешните събития:

 

"Русия непрекъснато повтаряше, а и Путин го каза много ясно през декември 2021 година, затова започнаха и дискусиите във Финландия. Ние не искаме други да казват какво би трябвало и какво можем да правим. По някакъв начин руснаците се опитаха да създадат сфера около себе си. А ние не сме сфера".

 

Това е най-бързият процес на присъединяване към НАТО в нейната съвременна история, подчерта генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. Американският държавен секретар Антъни Блинкън дори отправи благодарност към руския президент:

 

"Това наистина е исторически ден и аз се изкушавам да кажа, че трябва да благодарим за него на г-н Путин, защото успя да ускори това, което се опитваше да предотврати чрез руската агресия. Тя накара доста страни да повярват, че трябва да направят повече за собствената си отбрана и сдържането на тази агресия. А през последните няколко години наблюдаваме най-голямото сближаване между Европа и Съединените щати от 30 години насам".

 

Финландският президент подчерта, че ще продължат усилията на страната му за по-бързото присъединяване на Швеция към НАТО.

 

Генералният секретар на Алианса Столтенберг заяви, че е в тесен контакт с турския президент Реджеп Ердоган и е отправил многократно посланието, че Швеция е изпълнила всички необходими условия за целта.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3811 |04.04.2023 Шойгу отговори на Столтенберг: Присъединяването на Финландия към НАТО повишава риска от конфликт . 6| 3155 |04.04.2023 Финландия се присъединява към НАТО днес . 1| 2823 |03.04.2023 Финландия става член на НАТО утре . 3| 2889 |03.04.2023 Пригожин: Над администрацията на Бахмут е издигнато руско знаме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads