Реклама / Ads
1| 2754 |12.02.2024 НОВИНИ

Фрагменти от дрон: Войната на Русия срещу Украйна удря в Молдова

.
Мая Санду
В неделя полицията откри фрагменти от руски дрон до границата на Молдова с Украйна. Това даде повод на проевропейския президент Мая Санду да поднови подкрепата си за Киев в неговата почти двегодишна война с Москва, съобщава "Ройтерс".
 

Войната удари Молдова с периодични съобщения за открити фрагменти от оръжия на територията на бившата съветска държава, разположена между Украйна и Румъния. Санду, чиято основна политическа цел е осигуряването на членство в Европейския съюз (ЕС), посочи Русия и корупцията като двете най-големи заплахи за нейната страна.





Главният инспекторат на Граничната полиция информира, че вчера в района на молдовско-украинската граница, в близост до селището Етулия, южен район Вулкънещ, са открити фрагменти от безпилотен самолет "Шахед", предаде молдовската новинарска агенция МОЛДПРЕС.

 

Изявлението цитира украинските власти, че иранският дрон Shahed е бил свален в петък на път за украинското дунавско пристанище Измаил, което е честа мишена на Русия.

 

"Заслужава да се отбележи, че не съществуват рискове или заплахи за общностите от района и властите са предприели всички необходими мерки за поддържане на обстановка на ред, мир и обществена сигурност", заяви инспекторатът.

 

Институцията отбеляза, че информацията, с която разполагат украинските власти, показва, че през нощта на 9 срещу 10 февруари е извършено нападение с безпилотни самолети срещу Измаилския район на Украйна, в близост до границата с Молдова.

 

''Има подозрение, че останките от открития дрон биха могли да принадлежат на един от дроновете, свалени от украинската противовъздушна система'', уточни граничната полиция.

 

Според цитирания източник достъпът до района, където са паднали останките от дрона, е бил ограничен и информацията бързо е била предадена на компетентните органи.





"Войната на Русия срещу Украйна удря близо до дома, в Молдова - отново", написа Санду в X, бивш Twitter. Откриването на останки от безпилотни самолети Shahed днес в Южна Молдова служи като още едно рязко напомняне за мрачната реалност, пред която сме изправени. Агресията на Русия застрашава целия континент. Подкрепата за Украйна трябва да продължи", каза Санду.

 

Санду обвини Русия, че се опитва да я отстрани с преврат. Кремъл я обвинява, че се занимава с русофобия.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2613 |12.02.2024 Супербоул: Политика, музика и новият-стар шампион в американската футболна лига . 13| 4151 |12.02.2024 "Жената тропа с краче, че иска да ходи на шопинг в Милано". Заплахите за нови избори били здравословни . 1| 2562 |12.02.2024 Вигенин предлага група да следи червените в СОС: В София БСП е разделена . 1| 7138 |12.02.2024 Как се прави здраво сърце?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads