Реклама / Ads
27| 10900 |11.08.2015 НОВИНИ

Фрог установи: МВР излъга брутално за терористите

.
Румяна Бъчварова
МВР си позволи нагло да излъже обществото, че не рови за терористи, а прави акция за фалшиви документи и незаконна миграция, научи Фрог нюз от високопоставен полицейски източник.
 

Хронологията на събитията е следната. В събота привечер ДАНС  информира с писмо МВР, че е получен сигнал от партньорски служби. От него става ясно, че у нас по всяка вероятност се намират въпросните двама терористи - мъж и жена, чиито снимки бяха разпространени в медиите по-късно.  Веднага  от Главна дирекция „Криминална полиция“ се изпраща второ паралелно писмо до всички областни дирекции на полицията в страната. С него шефовете на МВР  уведомяват подчинените си, че се провежда Специализирана полицейска операция. На местно ниво депешата се спуска по-нататък и до всички районни управления. Високопоставен служител на МВР дава "новината" на две от пеевските медии, които тръмват сензационно.

 

В същото време писмото на ДАНС, в което ясно се говори за терористи,  също отива към районните управления, като то стигнало дори до патрулите. Редовите ченгета получили  снимките на издирваните джихадисти. Цялата полиция  е имала реален достъп до информацията, защото е била явна. Практиката при разпространяването на подобни новини обаче е коренно различна: информацията се завежда като секретна, така че само определени  хора да се запознаят с нея. Прави се списък на запознатите, както и на предприетите действия. Определя се тоно кои хора отговарят за връзките с президента, премиера, председатуля на НС и главния прокурор.

 

Предполага се, че в един момент е била дадена гласност, защото ДАНС  и МВР  не са имали никакви данни за лицата. Оттам са се опасявали да не се случи нещо страшно. В същото време информацията вече е била "изтекла" и към други медии. Оказва се, че граничните власти са проспали влизането на издирваните, а във вътрешността на страната никой не е имал никаква идея къде може да се намират и как точно да се издирват.  Информация за тях така и не е постъпила до този момент. Действало се е хаотично, без план.

 

Загадка обаче остава, защо няколко часа след като информацията  за терористите излезе наяве, МВР  опита за замаже  нещата с грандиозна лъжа. От ведомството съобщиха,  че става дума за медийна интерпретация, както и че  провежданите от тях мероприятия  били с друга насоченост. Една част от тях са  заради охраната на Spirit of Burgas, други са били свързани с противодействие на незаконна миграция и канал за разпространение на фалшиви документи за самоличност. Фрог  видя вътрешно-ведомствената информация и в нея никъде не се казва за подобно нещо. Единственото, което се твърди  е,  че се издирват терористи, които магат  да осъществят атентат.

 

Гафът, който направи МВР, е повече от грандиозен. От една страна, призваната да се бори с престъпността институция, опита чрез лъжа да омаловажи сериозен сигнал на ДАНС, като представи пред обществото, че нещата, които се вършат, са много рутинни. Поведението на органите на реда в европейските  страни и САЩ  е коренно различно. Там и при най-малкото съмнение се бие тревога, за да може хората да бъдат на щрек  и да предприемат мерки за своята сигурност. Това обаче се прави премерено и по предварително установен начин. Информацията се контролира през цялото време. Но тук е друго, защото най-важното е да не се разбере, че някой нещо е проспал.  А това, че  мълчанието може да коства живота на много хора е без значение  за чиновниците. Важното е да си топлят местата и да си пазят гърбовете.  Недопустимата изцепка поставя  на дневен ред и друг важен въпрос и той е: може ли изобщо да се вярва на МВР.

 

Министър Румяна Бъчварова няма навик да отговаря на неудобни въпроси, като този КОЙ точно  и диктува „отгоре“ за кадровата политика, например. Тя  пропуска покрай ушите си и други, много важни питания, свързани с безпощадната гонка на доказани професионалисти и за издигането на хора, чийто авторитет е подронен заради заигравките  им с именити политици и бандити.  Министърката  и  дума не обелва  за подозренията, че МВР  е в лапите на  КОЙ и той си играе с него според личните и партийните интереси.  По всяка вероятност и сега ще замълчи. Но пък напоследък компенсира с експертни  мнения за автокражбите. Явно темата й се струва по-близка и безобидна от останалите. Може пък там да и е силата, дай Боже.  А ние, г-жо  Бъчварова, все  чакаме да чуем  кой прободе смъртоносно Георги в Борисовата  градина и къде се крие Ембака, убил работника от магистрала „Струма“. Дано дочакаме.

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 41| 11974 |09.08.2015 П. Иванов пред Фрог: По 250 деца умират у нас като Филип всяка година . 2| 6360 |06.08.2015 Мурджов за Фрог: Сътрудничество между ГЕРБ и ДПС може на втори тур . 18| 8368 |06.08.2015 Капон за Фрог: Влизането на Слави в политиката е дежурен летен слух . 6| 9689 |05.08.2015 П. Георгиев пред Фрог: Падането на Кулезич и Диков от екран е стъпка встрани от правилната посока

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads