Реклама / Ads
17| 10204 |17.10.2017 НОВИНИ

Фрогоко: Каракачанов строг, но справедлив-дава по-малко пари на тиловаците

.
Каракачанов прилича на тиловак, а не на боен министър...
Хората от бойните поделения, които работят при по-трудни условия и рискът за тяхния живот и здраве е по-голям, да получат повече. Тиловите поделения ще получават увеличение, но ще бъде по-малко, отколкото бойните поделения. Това е моята логика и така съм възложил да се разработи системата за използване на тези 100 млн. лв. Справедливо! Това заявява военният министър Красимир Каракачанов.
 
Този, който си рискува живота... А и погледнете, във всяко поделение некомплектът е малък, а в бойните поделения е по-голям.  Къде трябва тогава да заложим по-високите заплати? Там където професията, службата е тежка, отговорна, рискова и ниско платена, за съжаление, отговаря още той пред Otbrana.com.

Офицерския състав ли? Естествено. Аз казвам бойни поделения и тилови поделения. Не казвам офицери, сержанти или войници. Казвам поделенията, които са по предназначение, добавя той.

Това е замислената схема от миинистъра на отбраната за разпределението на предвидените 100 млн. лв. за увеличение на военните заплати през 2018 г. Засега нещата не са съвсем ясни. Лошото е, ако се отиде на подценяване на труда и отговорностите на определени военни специалисти. Едва ли тиловаците, т.е. логистиците, които бяха посочени за пример, ще се съгласят с оценката, че техните задачи са по-малко важни и те носят по-малка отговорност за бойните способности на армията от останалите си колеги! Най-вероятно, както твърдят запознати, тези 100 милиона са недостатъчни и от министерството търсят някакъв компромис. И оправдават недоимъка с въвеждането на някаква справедливост. Само че схемата за изчисляване на вънагражденията на военнослужещите е регламентирана в Закона за отбраната и Въоръжените сили. Тепърва ще видим как с министерска заповед ще се коригира закон, коментира военният експерт Спирдон Спирдонов.  

На вчерашния форум за сигурността вицепремиерът Каракачанов каза, че заплатите на военнослужещите не са вдигани от времето   на Аню Ангелов - Ньойски и сгреши. Последният правеше опити за това, но на няколко пъти бе изигран от "постната пица" министър Симеон Дянков. Единствен от министрите, който вдигна военните заплати и когото бойци и командири благославят и до днес, е Николай Цонев. Сега Каракачанов има шанса, да се нареди до него.

Спомняте ли си вица за награждаването на хората от една текезесарска бригада. Тогава големият шеф бил награден с орден, на бригадира дали хилядарка, а на бай Иван - чифт цървули. Та да не стане сега така и при военните. Да се облажат генералите и офицерите от големите щабове, а към бойните подебления да отидат трохите. Най-добре ще е парите да стигнат до тези с мешки на гърба, а не към чантаджиите. Едва ли е правилно да бъдат ощетени и тиловаците и техниците. Има и други по-небойни специалности. Ще поживеем и ще видим в кои поделения ще надигнат глас. Ще се чуе.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4812 |16.10.2017 Красимир Каракачанов: В Крим има ракети, но никой не е казал, че са насочени към България . 7| 11253 |12.10.2017 ФРОГОКО: Д-р Москов се върнал в „Св. Анна”, но никой не го е виждал . 2| 4696 |09.10.2017 Явор Нотев обясни липсата на патриота Каракачанов от КСНС, но не каза и дума за Сидеров и Симеонов . 0| 4376 |07.10.2017 Каракачанов: Ще искаме поне 10 г. разсрочено плащане за новите изтребители

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads