Реклама / Ads
16| 11656 |26.02.2016 НОВИНИ

ФРОГОКО: Н. Казаков и корупция съсипаха Агенцията за бежанците

.
Никола Казаков и бежанци
Още преди повече от година Фрог нюз сигнализира за огромни нарушения в агенцията за бежанците. Тогава бихме тревога, че новоназначеният от Борисов нов-стар шеф Никола Казаков има прегрешения още в първия си мандат. Информирахме, че той повлича агенцията към дъното на корупционното блато с обществени поръчки и уволнения. Тези дни всичко лъсна след телевизионен репортаж.
 
Ето какво написахме през 2015 година:

" ..Одит на Държавната финансова инспекция от август 2014 г. провери управленията на последните три ръководства на агенцията. Бяха ревизирани 17 обществени поръчки за над 5.3 млн. лв. В поръчки за охрана от времето на Казаков  бяха установени нарушения за 261 083 лв. В доклада на Сметната палата се очаква тези цифри да са още по-главозамайващи и жестоки. "
9 януари 2015 г.

"...С решение от 21 януари 2015 г. Комисията за защита на конкуренцията глобява Държавната агенция за бежанците с 16 000 лв. за некомпетентно прилагане на Закона за обществени поръчки (ЗОП). Делото на комисията е с изходящ № УВО 11/1207-2014 и е заведено след обжалване от фирма „Панда”..."
27 май 2015 г.

Тези дни премиерът Бойко Борисов уволни най-после дисциплинарно председателя на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Никола Казаков и главния секретар Златко Александров и ги предаде на главния прокурор. Причини? Многократно нарушаване на Закона за обществени поръчки и ощетяване на държавния бюджет със стотици хиляди левове.
 
Два пъти бившият шеф на ДАБ, армейски тиловак и основател на ГЕРБ Н. Казаков бе уволнен като крадлив артелчик

Казаков за втори път заемаше поста шеф на ДАБ, но първия път не бе уволнен дисциплинарно. Кабинетът на Пламен Орешарски учтиво го махна заради липсата на подготовка да бъде посрещната първата бежанска вълна през есента на 2013 г. Само месец преди у нас да навлязат повече от 6 000 търсещи закрила, Казаков тръбеше, че положението е под контрол и няма опасност от мигрантска вълна.

Повече от очевидно бе, че тежко Казаков не става за подобна длъжност. Веднага след повторното му назначаване десетки неправителствени организации подписаха колективно писмо до премиера, с което припомниха греховете на Казаков при предишното му назначаване: некомпетентност, капсулиране на агенцията, прекъсване на връзката с НПО, съмнения за корупция и др.
Повече от критична бе и оценката на Върховния комисариат на ООН за бежанците, който обикновено е твърде дискретен. Но Борисов отново, без конкурс, върна Казаков на предишния му пост, понеже бившият военен тиловак фигурира сред бащите-основатели на ГЕРБ. (Подписал е съдебната регистрация на партията през „историческата” 2006 г.)

Но „старото куче нови номера не учи”. Казаков бързо превръща агенцията във филиал на ГУЛаг. Тормози дългогодишни служители, уволнява подозрителните, които не му демонстрират кучешка преданост, въвежда безсмислени проверки и наказания, които прогонват близо 65 % от най-добрите специалисти.
 
Още при първия гастрол на Казаков в ДАБ е съобщено за нарушения при провеждането на 17 обществени поръчки за над 5,3 млн. лв., като са били констатирани нарушения за 261 хил. лв.

При само 9 % запълнен капацитет в бежанските центрове от октомври 2015 г. ДАБ престава да публикува данни за броя на бежанците, настанени в центровете. Сигурно за да не се разбере, че в празните центрове броят на търсещите закрила понякога достига до общо сто души при личен състав на агенцията над 400 служители.

В такъв момент очебийно подозрително е сключването на договори за покупка на храни на стойност стотици хиляди левове. Още повече, след като ДАБ вече е глобена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) със 78 000 лв., обжалва на три инстанции и накрая петчленен състав на ВАС потвърждава глобата. Глоба, която е платена от българския данъкоплатец, а не от Казаков и казаковци.

Под прикритието на привидната тревога, че се очертава „недостиг на храни” агенцията започва да сключва договори директно с избрани от нея фирми, което е допустимо само в извънредни обстоятелства. Но при празни бежански центрове няма как да бъдат доказани „извънредни обстоятелства” като през есента на 2013 г. Закупените храни са на стойност над 320 000 лева, а след тях има и втори договор за над 800 000 лева. Кой знае защо, основната част от продуктите са купени на цени, по-високи от пазарните.
 
Срещу недосегаемия Казаков се трупат оплаквания, резултати от ревизии, сигнали от компетентни органи: Инспектората на Министерския съвет, Инспектората на МВР, Сметната палата, Агенцията за обществените поръчки, прокурорски проверки. Шефът на ДАБ не се стряска от сигнали, че в Харманли Н. Малинов, изгонен преди година по изрично настояване на МВР, дере бежанците с яки рушвети; че в с. Баня неграмотникът Д. Захариев, които няма образование за заеманата длъжност, взема по-големи подкупи от висшистите. Като известния герой на Чудомир, Казаков спокойно може да заяви: „Аз докато имам такива съпартийци…”
 
Казаков влезе в историята и като първия шеф на ДАБ, срещу когото протестираха представители на сирийската общност с български паспорти. През септември 2015 г. Асоциацията за защита на сирийските бежанци (АЗСБ) организира протестна акция пред Министерския съвет в знак на несъгласие с умишленото протакане на процедурите за предоставяне на закрила. Координаторът на Асоциацията Мохамед Ез се е срещнал с представителя на Върховния комисариат на ООН у нас Роланд-Франсоа Вейл и му е връчил писмо с критични бележки и предложения. Стъпката е била предприета, след като ДАБ осем месеца не изпълнява взаимни договорености и е прекратила контактите си с организациите на бежанците.

През 2015 г. видимо са забавени процедурите за производство и предоставяне на закрила, което струва време, нерви и средства на част от сирийските граждани, търсещи закрила у нас. Поради намаления административен капацитет, липса на опитни преводачи и интервюисти, недостатъчна вътрешна координация и други субективни причини (като корупция, например), все повече семейства и индивидуални сирийски граждани се обръщат към Асоциацията за защита на сирийските бежанци с оплаквания, че вместо три месеца, производството им продължава по пет и дори шест месеца.

Представители на „Независима Сирия” заявяват, че в ДАБ вече се искат от 500 до 1 000 евро на човек за получаване на статут. Бежанците, които могат да си позволят такава сума, изпреварват другите, чакащи по три-четири месеца. Безпаричните кандидат-бежанци се кооперират и тръсват по някой як пердах на паралиите, които са ги прередили. Побои, корупция, алкохолизъм и взаимна омраза се вихрят в центровете на ДАБ.

Барикадиран зад врати с електронни ключалки и охрана, Казаков прекратява приемните дни на ръководството на ДАБ, не отговаря на телефонни обаждания, веднъж на три месеца излиза пред медиите, за да изръмжи някакви статистически данни и да увери населението, че процесът е управляем.
 
Късметът му изневери на 21 февруари т. г., когато разследване на Нова телевизия продължи това на Фрог и извади документи, като разби смехотворните бръщолевения на главния секретар Златко Александров около очевидната далавера с телешки обрезки с цена 4-4,50 лв. за килограм да бъдат купувани като обезкостено телешко за 8-8,70 лв.

Казаков стана жертва на международното положение, а не на чувството за справедливост на премиера или на ресорния вицпремиер Меглена Кунева, която повече от година „наблюдаваше” агенцията. След доклада на Европейската комисия и критиките срещу българското правителство, че драстично изостава от Румъния в борбата срещу корупцията, премиерът се видя принуден да извади голямата (по-скоро средната) метла.

Кои са били фирмите, абонирани да печелят уредени търгове поради субективната „оценка за риска”, сякаш продават взривни вещества, а не хляб, месо и зеленчуци? Неизменен фаворит е „Оримекс”, чийто складове не могат да бъдат открити и от граничарско кучеу и от журналистически екипи. Другата е  „Аллур”, за която се твърди, че принадлежи на Митко Каратиста. Който пък бил близък със… Сами се досетете.
 
След уволнението на Казаков редица неправителствени организации, участващи в подпомагането на търсещите закрила, подписаха колективно писмо до Министерския съвет, в което коментират провала на Казаков и правят разумни предложения. "Неговото повторно (на Казаков) назначаване преди повече от година бе посрещнато с протестни писма. Поредицата от смени заради нередности и несправяне с изискванията за длъжността създаде сериозно недоверие в политическите назначения в ДАБ", припомнят организациите.

НПО апелират за прозрачен конкурс за избиране и назначаване на нов председател на агенцията, както и за публична дискусия с кандидатите. Според тях новият председател на ДАБ трябва да има професионални и личностни качества за мястото, а също и готовност за взаимодействие с гражданското общество. Подобен строг и честен конкурс би оставил лица като кольо казаков далеч от бариерата на бежанските центрове и у нас, и даже в най-забутаната провинция на Бим бистан.

Данаил Банев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 45| 12043 |26.02.2016 Ахмед Юсеин: Прозрях що за стока е Доган, ДПС е корупция . 15| 8806 |25.02.2016 ФРОГОКО: "Мажино"* и "Метаксас"* по-евтини от оградата по границата с Турция . 0| 4536 |24.02.2016 Спипаха данъчна за корупция . 28| 11715 |23.02.2016 ФРОГОКО: Театралното съсловие ври и кипи срещу "мечкарника"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads