Понеделник, 20 Ноември 2017, 05:37
Frognews
4| 2652 |02.02.2017

”Галъп”: 79 на сто одобряват първите 10 дни на Радев

.
Радев - Галъп
79 на сто от българските избиратели оценяват положително първите десет дни от встъпването в длъжност на новия президент Румен Радев, който през това време назначи служебно правителство и проведе срещи с ръководителите на ЕС и НАТО в Брюксел. Това сочи нов експресен телефонен сондаж на ”Галъп интернешънъл”, проведен в периода 1-2 февруари 2017 г. сред 803-ма души в цялата страна.
Три четвърти от запитаните одобряват избора на Огнян Герджиков за премиер, като отчетливо мнозинство от 59% го възприемат като независим от конкретна партия. На обратното становище са 30%. Най-разгорещеният спор преди встъпването на Румен Радев в длъжност – ще отстоява ли той членството на България в ЕС и НАТО, или ще търси отдалечаване, на равнището на масовото съзнание в момента е категорично решен – 78% от избирателите нямат съмнение в евроатлантическата ориентация на Румен Радев, едва 12% са на обратното мнение.

Очевидно първото международно посещение на новия ни държавен глава в Брюксел и срещите му на върха на НАТО слагат край в съзнанието на три четвърти от българските избиратели на спекулативните твърдения по отношение на геополитическите му намерения, коментира "Галъп".

Изследването освен това показва, че инициираните от Корнелия Нинова решителни промени в устава на най-старата партия срещат подкрепа, далеч надхвърляща влиянието на БСП в обществото. Така например въвеждането на ограничение в броя на мандатите на депутатите от БСП, а също и въвеждането на пряк избор на председател на партията от членуващите в нея са инициативи, одобрявани от над две трети от всички избиратели в страната.

Очевидно масови са нагласите в българското общество за обновяване на политическия елит и за пряк избор на ръководители, заключават социолозите. Вероятно и затова общественото мнение "награждава" Корнелия Нинова: 47% я определят като политик с ярки лидерски качества – този процент далеч надхвърля личния й рейтинг на одобрение от около 25%.

Оценката на управлението на ГЕРБ по време на двата незавършени мандата е поляризирана: 35% отчитат напредък в страната, но точно толкова избиратели са на обратното мнение. Като "застой" определят тези години 27% от запитаните. Тази тема вероятно ще бъде в центъра на изборната борба и дебат и най-вероятно от "накланянето на везните" по този въпрос ще зависи и резултатът от вота.

Обединените патриоти са най-приеманият участник в следващата изпълнителна власт. "Гаъп" твърди, че електоралният им потенциал и центристкото им позициониране ги превръща в ключов играч за оформянето на мнозинство в следващия парламент, доколкото двете основни политически партии ГЕРБ и БСП са в относителен паритет помежду си и са далеч под възможностите самостоятелно да управляват.

Като цяло сондажът регистрира висока степен на поляризация на общественото мнение по отношение на едно бъдещо управленческо мнозинство след 26 март.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Феноменален, Григор спечели финала в Лондон 6| 2505 |19.11.2017 . Нели Петкова: Повечето български шофьори карат безразсъдно 0| 2244 |19.11.2017 . Огнян Стефанов: Оставката на Главчев показа кой кара влака 3| 3848 |19.11.2017 . Над 17 убити и близо 40 ранени при блъсканица за храна в Мароко 1| 2240 |19.11.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах