При пет от случаите митничарите открили в бельото на три жени и двама мъже общо 661,45 грама златни накити. Двамата мъже пристигнали пеш на пункта. Те са български граждани. При проверката митничарите открили общо пет пакета с изделия от жълт метал с долното бельо на 31-годишен пловдивчанин и 22-годишен негов съгражданин. Пакетите били обвити в тиксо.

 

Трите жени – две български гражданки и една румънка, също скрили контрабандните златни накити в гащите и сутиените си.

 

На бижутата е направена експертиза, която е установила, че бижутата – пръстени, гривни, обици и колиета, са от 14-каратово злато. Общата им стойност е 39 687 лева. При шестия случай контрабандата е разкрита при проверка на „Мерцедес” Е220. Митничарите извадили гривни и колиета с общо тегло 265 грама от жабката и подлакътника на задната седалка. Стойността на накитите е за близо 16 000 лева. Бижутата били собственост на пътуващата в автомобила 40-годишна жена. Тя заявила, че ги купила от Турция за подаръци по повод предстоящата сватба на сина й.

 

От Агенция „Митници” допълват, че откритите контрабандни златни бижута са задържани и ще бъдат отнети в полза на държавата.