Реклама / Ads
1| 4453 |22.01.2016 НОВИНИ

Ген. Шивиков отива на съд за присвояване

.
Софийската военноокръжна прокуратура предаде на съд бриг.ген. Димитър Шивиков за присвояване, като за улесняването му е извършено документно престъпление (чл.202, ал.1, т.1, вр.чл.201 от НК).
 

 Офицерът от запаса е обвинен в това, че през лятото на 2010 г., като длъжностно лице - национален командир на 18-ти контингент от въоръжените сили на България за участие в Операцията на международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ISAF), е присвоил имущество на обща стойност 10 225 лева.

 

От прокуратурата съобщават: "През 2010 г. ген Шивиков е бил национален командир на 18-ти контингент от въоръжените сили на Република България за участие в операцията на мисията на НАТО - ИСАФ "Международни  стабилизиращи сили в Афганистан". На национални контингенти е било предоставено имущество (одеяла, якета, панталони, зимни комплекти, спортни екипи, футболни екипи) като безвъзмездна помощ на местното население. В конкретния случай имуществото не е било раздавано с тази цел, като Шивиков е разпоредил част от него да бъде върнато в България. Това е станало с военен полет, заедно със служебното имущество на българската армия. Така на 24.08.2010 г. на летище Пловдив са пристигнали по разпореждане на ген. Шивиков 104 одеяла с емблемата на ИСАФ, 87 броя зимни комплекти – яке с панталон, ръкавици, шал и шапка с емблемата на "ИСАФ", 104 броя зимни якета, 135 броя спортни екипи с емблемата на ИСАФ и надпис "Афганистан", 20 броя топки и 18 броя походни легла. Извършеното по заповед на ген. Шивиков е било установено от органите на военната полиция. Осъществена е била проверка от Министерство на отбраната, според която е налице "нелегален внос на имущество, принадлежащо на коалиционен партньор", като основание за търсене на отговорност. Предложението на комисията е останало без последствия.", пише „Правен свят“.   

 

От прокуратурата обясняват още, че присвоеното имущество представлява зимни детски дрехи, детски спортни екипи, топки и походни легла и е собственост на международната мисия. Тези стоки са били предназначени за безвъзмездно раздаване на афганистанското население, а целта – да се спечели доверието му, да се повиши нивото на сигурност и да се създаде среда, която да е по-благоприятна за изпълнението на задачите на контингента в бойна обстановка.

 

Имуществото е пристигнало у нас с военен полет от Кабул до Пловдив, а в описа към митническата декларация, ген. Шивиков удостоверил неверни обстоятелства – че доставката се транспортира по поръчка на българската армия и съдържа само стоки за нейни нужди. По този начин, чрез осъществяването на документно престъпление, е улеснено извършеното присвояване, се казва още в съобщението на държавното обвинение. От там добавят, че въпросното имущество е връчено на  бриг.ген. Шивиков от коалиционните партньори и той не е разполагал с правомощия да се разпорежда с него, извън целите, за които е предоставено на българския контингент.

 

Събрани са доказателства, които установяват, че тези стоки не са дарени на детски домове у нас, каквато е била версията на генерала пред подчинените му още в Афганистан. Това е вторият обвинителен акт срещу ген. Шивиков. На 15 декември м.г. той бе предаден на съд за 13 длъжностни престъпления. Според обвинението генералът е злоупотребявал системно с положението си на командир на "61-ва Стрямска механизирана бригада- Карлово като така е нанесъл имуществени вреди на Сухопътните войски за близо 44 000 лева. Случаите са от пролетта на 2014 година до август т.г.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5063 |27.12.2015 Отец Иван стана архимандрид, отива да служи във Видинската епархия . 0| 4268 |23.12.2015 Райфъла отива на съд за поръчково убийство и палежи на коли . 0| 4380 |21.12.2015 Акушерката, опитала да убие бебе, отива на съд . 2| 4745 |15.12.2015 Ген. Димитър Шивиков застава пред Военния съд за злоупотреби

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads