Реклама / Ads
5| 11722 |28.06.2017 НОВИНИ

Ген. Стойков: Всички от комисията за изтребителите искахме да отпадне F-16

.
ген. Цанко Стойков
Не е оказван натиск от президента Румен Радев по време на работата на комисията и при изготвянето на крайния протокол и представянето му на министъра при избора на нов боен самолет. Това заяви пред bTV председателят на борда за избора на новия боен самолет ген. Цанко Стойков.
 

Никой от нито една държавна институция не са участвали по какъвто и да било начин… или са се интересували до окончателното изготвяне на протокола, в който бяха изписани анализа и окончателната оценка, посочва ген. Стойков.

 

На въпорс защо отпадна офертата за американските самолети, той отговори: „На този етап мога да кажа, това което споделих като резултата от цялостната оценка и след като бъде обявено решението на Министерския съвет, мога да коментирам различните обсъждания на алтернативите, които бяха представени.

 

Мога да споделя само че по желание на самите доставчици и самите страни, които участваха в конкурса предоставената информация беше класифицирана. Не сме я  класифицирали ние – те   искаха тяхната индустриална информация, способности оперативни бойни и конкурентни способности да се запазят в рамките на работната група и да не им се дава публичност".

 

Попитан дали има нещо манипулирано в процедурата, което да доведе F-16 да отпадне, генералът заяви: „В процеса на работата ни се наложи да доуточняваме някои въпроси, които не бяха ясни в първоначално изпратените отговори от доставчиците. Това наложи да изпращаме искания за информация за допълнително осветляване на въпроси, които комисията счете за необходимо, че трябва да бъдат получени от всички страни и бяха изпратени писма до трима доставчици.

 

На базата на това, което получихме беше, свързано с детайлно оценяване на предложенията, спазвайки модела на оценка, без да се проявява пристрастност или натиск върху работата на комисията. След като всички индивидуално се запознаха с предложенията на различните страни, и след обсъжданията по всеки един въпрос, решенията бяха взети с пълно единодушие и съгласие. Не е имало укриване на информация и двусмисленост в това, което ние сме изпратили като резултати от обсъжданията и оценката".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5761 |19.06.2017 Цачева обеща от Брюксел да изпълни всички препоръки на ЕК през 2017 г. . 0| 4607 |27.05.2017 „British Airways“ отмени всички полети заради компютърен срив . 2| 7699 |24.05.2017 Лилов: Да се блокират всички джихадистки сайтове и блогове . 2| 5058 |19.05.2017 Готвят масови проверки по всички туристически обекти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads