Реклама / Ads
1| 3824 |08.02.2023 НОВИНИ

Геофизикът Ш. Кравчик за белите петна в измерванията и разлома в Анадолската микроплоча

.
В Анадола Източник: БГНЕС
Анадолската и Арабската тектонска плоча, които се разминават с по около два сантиметра годишно, са причинили последните опустошителни земетресения в Турция, казва пред АРД геофизикът Шарлоте Кравчик от Потсдам. Тя признава, че в измерванията на сеизмолозите има бели петна. Един от начините те да бъдат запълнени е използването на подземните оптични кабели като сеизмологични сензори.
 

"Ако съумеем да събираме такива данни на големи разстояния, ще можем да запълним част от празнините в измерванията си. Това пък ще ни помогне да преценяваме дали един феномен е критичен, дали е предвестник на нещо по-голямо, или пък е нормално явление", отбеляза тя.

 

"Земята започва да се тресе, когато това равномерно движение на плочите по някаква причина бъде възпрепятствано. В такъв случай се натрупва тектонично напрежение, което предизвиква земетресение, когато достигне до критичната точка", поясни тя.

 

Арабската тектонска плоча е една от трите големи плочи, които през последните столетия се движат на север - към Евразийката плоча. Другите две са Африканската и Индийската. Последните опустошителни земетресения в Турция се случиха над разлома между въпросната Арабска плоча и Анадолската микроплоча. Според Кравчик от близо 900 години над този разлом е относително спокойно.


Геофизикът припомня, че сегашното разрушително земетресение в Турция се е случило на 10-15 километра под земната повърхност, което обяснява огромните щети.


"Такива трусове на 50 или 100 километра дълбочина биха били усетени, но в никакъв случай не биха нанесли подобни щети", твърди тя.


"Всички ние мечтаем някой ден да можем по-добре да предвиждаме вероятността от земетресения и извършваме трескава изследователска дейност", категорична е Кравчик. Тя е на мнение, че за да се разработят системи за ранно предупреждаване, е необходимо добре да се опознаят предшестващите феномени от тектоничен характер в съответния регион. Така например, ако в един регион се наблюдават многобройни малки трусове, които постепенно зачестяват, това може да бъде индикация за предстоящ сериозен трус.За целта обаче е необходимо дългогодишно наблюдение и добро познаване на характерните особености в този регион, пише DW.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3082 |15.07.2022 Орбан за санкциите срещу Русия: ЕС се простреляла не в крака, а в белите си дробове . 0| 10442 |09.07.2022 Петков: Властта не е на всяка цена, каузата е. Мебелите на Борисов в МС бяха като в нощен бар . 0| 2805 |13.04.2022 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в част от ж.к. „Белите брези“ и ж.к. „Красно село“ . 0| 2866 |16.02.2022 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в част от ж.к. „Белите брези“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads