Реклама / Ads
19| 4693 |06.04.2011 НОВИНИ

ГЕРБ избрали най-скъпия път към Еврозоната

.
Милен Велчев
Преодоляването на икономическата криза отиде в небитието.
 

Важни решения като участието ни в “Евро +” се вземат извън легитимно установените държавни органи, на подпис, казва в интервю за Труд . Приоритетите, които бяха дадени за справяне с престъпността, са изцяло провалени с пускането на всички знакови фигури, шумно арестувани. И преодоляването на икономическата криза също отиде в небитието. Няколко пъти ни беше обещавано, че аха-аха ще излезем от нея, ние влизаме все по-дълбоко. И причината не е в международното положение, Кадафи и т.н., а в пълната безпомощност на правителството да създаде условия на фирмите да работят нормално, на нормален пазар, за да плащат на работниците, а те от своя страна да купуват стоки и услуги.

Увеличението на заплатите с над 11 % е все едно с чужда пита помен да правиш. Това е опит за морална принуда спрямо бизнеса да вдигне заплатите, така че що-годе да се запази поне частично загубата на покупателната способност на доходите. Друг е въпросът доколко бизнесът въобще има възможност да увеличи тези заплати. Моето убеждение е, че след като бизнесът беше поставен на колене със закъсняло плащане или неплащане, със създаване на обстановка на несигурност, много малко фирми могат да си позволят ръст на заплатите. Ако има такива, то ще е от ръста в експортния сектор. Той се развива донякъде добре, но не благодарение на усилията на правителството, а заради икономическият ръст в основните ни търговски партньори.

Със затаен дъх очаквам поредния отговор на министъра на финансите Симеон Дянков, който вероятно ще обясни, че бюджетът е разписан и че приходите няма как да стигнат за всичко, по-точно малкото приходи все още се събират, няма как да стигнат. Забавно ми беше да чуя социалния министър Тотю Младенов как обясни, че е събрал доходите, като посочи едни цифри и даде задача на НАП да ги събере. А те може би са несъбираеми.

Правилната позиция на правителството на ГЕРБ сега е да застане изцяло против намесата в националните данъчни системи, и специално против намесата в определянето на преките данъци. Грешките на това правителство ще имат негативен ефект върху живота ни с години, може би десетилетия напред. Най-големият проблем около пакта “Евро +” е това, че нямаше дискусия за влизането ни в него. Дискусията се води в Брюксел, в другите страни членки, но не и в България. ГЕРБ упорито взема решения на тъмно и без да се вслушва в експертните мнения. Разбра се, че дори в средите на управляващите на най-високо експертно ниво мненията са били обратни. Медиите цитират самия премиер, който казва, че икономическият и финансовият министър и БНБ са били против влизането на България в “Евро +”. Оттогава министърът на финансите оглушително мълчи. Мълчанието на Дянков е по-оглушително от всичко, което той е казал през последните две години, казва Велчев. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 46| 14742 |09.03.2011 Качулати удариха тузари заради най-скъпия метал на Земята . 6| 5953 |23.02.2011 Берлускони - най-скъпият гост на Борисов . 3| 4497 |18.10.2010 Мечтата за еврозоната все повече химера . 0| 5476 |06.07.2010 М. Михилсен: Влизането в еврозоната не е фиксидея

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads