Реклама / Ads
1| 5412 |24.04.2015 НОВИНИ

ГЕРБ подготвя амнистия за вечните длъжници

.
Амнистия за вечните длъжници подготвят депутати от ГЕРБ с нов член в Закона за задълженията и договорите. С него се въвежда 10 години абсолютна давност за задълженията на граждани. Промяната, ако бъде приета, ще важи само за физически лица, но не и за заеми, които са обезпечени с имущество. Тези законодателни промени са пореден опит за въвеждането на така наречения частeн фалит.
 
Адвокат Ивелина Иванова представлява Асоциация на ощетените от кредитори, която отдавна предлага създаването на Закон за фалита на частни лица. В организацията вече са постъпили стотици жалби срещу кредитори, за жалост обаче потърпевшите са пропуснали срока за възражение. От Асоциацията не приемат козметични промени в законите, а настояват за цялостен закон за фалита, съобщава ТВ7.

При подаване на възражение всеки потърпевш ще трябва да плаща редица такси, които са непосилни за хората без доходи, твърдят експертите на асоциацията. Новият текст в закона за задълженията и договорите предвижда след изтичането на давностния срок от 10 години да се погасяват задълженията, независимо от прекъсванията на давността.

В момента има петгодишен давностен срок за задължения към държавата и общините, и тригодишен давностен срок за неплатени сметки ток, вода или парно. Те започват да текат обаче отново при всеки подаден иск от страна на кредитора. Това може да продължи до безкрай и хората се превръщат във вечни длъжници. Според кредитните експерти у нас нормативни промени на парче ще доведат и до негативен ефект.

Абсолютният давностен срок ще помогне и на хората, изтеглили големи ипотечни кредити по време на имотния бум, когато цените бяха значително по-високи. Сега често банката им взема и продава имота, но те продължават да дължат на кредитора си още пари. Ако промените влязат в сила, 10 години след като е продадено ипотекираното жилище, дългът ще се заличава.
 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6772 |24.04.2015 ГЕРБ маха задълженията след 10-годишен давностен срок . 6| 4759 |21.04.2015 Г. Свиленски: ГЕРБ постави държавата в неизбежност, за да наеме фирми без конкурс . 4| 4578 |15.04.2015 Заради „Корал” Павлова подготвя промени в Закона за устройство на територията . 39| 13141 |08.04.2015 Мешерето пред Фрог: Всички цигани ще подкрепят ГЕРБ на изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads