Реклама / Ads
13| 12345 |03.01.2011 НОВИНИ

Гласят изхвърчалия от ДАНС за съдия

.
Божидар Налджиев Източник: Струма
Подпрян от ексминистъра на МВР и настоящ конституционен съдия Георги Петканов Налджиев продължава с кариерата си.
 

Уволненият след подаден рапорт за доброволно напускане шеф на сектора на ДАНС за борба с корупцията Божидар Налджиев се готви да стане районен съдия с приятелското рамо на ексминистъра на МВР и настоящ конституционен съдия Георги Петканов, съобщиха за “Струма” ченгета, пише вестникът. Специален агент Налджиев, който преди години бе шеф на РПУ - Петрич, и съпругата му Снежана са приятелско семейство на Петканови. На приятеля си Георги Петканов Налджиев дължи още главозамайващия си възход от редови полицай в Петрич до шеф на управлението и на сектор в ДАНС.

Според колеги на Налджиев той е бил привикан за обяснения от ръководителите си в ДАНС. Той заявил обаче за причините за рапорта, че отказва да дава обяснения и напуска.

Основният мотив за уволнението му обаче е, че Налджиев е изнасял информация към Алексей Петров, когото трябвало да разработва. Вместо да разследва Петров, Налджиев му снасял информация, касаеща самия него, подозират офицери от ДАНС. Другите два мотива за освобождаването на Налджиев, които се коментират сред колегите му, са съпричастността му към старите структури на Държавна сигурност и несправяне със служебните задължения. Предвид на създалите се обстоятелства, малко преди Коледа полицаят с петрички корен бил принуден да подаде рапорта за напускане на ДАНС.

Трудовата си биография Налджиев започва в консервна фабрика “Петричка праскова”, откъдето е уволнен. По-късно е работел в цех за двигатели и в чейнджбюро, откъдето също е уволнен. Заради произхода му - съзнателно семейство на комунисти, Налджиев е изпратен на рабфак в Русе. През 1995 година е назначен на работа в Държавна сигурност, след като завършва школа в Симеоново. Като служител на ДС работата му не блести с особени постижения. На укорите на негови колеги, че не работи добре с агентурата, Налджиев отговарял: Това че не съм активирал агентите си не означава, че нямам такива.

Съпругата на Налджиев - Снежана, е бивша учителка, колежка и приятелка на царската ексдепутатка Снежана Гроздилова. Чрез Гроздилова Налджиеви се запознават с министър Петканов. Оттук започва стремителната полицейска кариера на Божидар и Снежана Налджиеви, покровителствани от силната политическа ръка на НДСВ и приятеля им Петканов. Съпругата се отказва от учителското поприще и оглавява клона на банка Алианц в Петрич, а дъщеря й - клона в Благоевград, който по-късно напуска. По-късно с височайши политически протекции е изтеглена на работа в София. Съпругът й Божидар през 2003 година е назначен за шеф на РПУ - Петрич, на който пост сменя Валери Бохоров, също служител на сигурността. Назначаването му се решава в петричкия ресторант “Рубин” до кметството в Петрич. На масата са Снежана Гроздилова, бившият шеф на РЗБОП - Благоевград Александър Костов, Иван Биков, бизнесменът от НДСВ, собственик на обувна фабрика, Огнян Павлов и Налджиев. Павлов се обръща към Налджиев с думите: Аз съм местния Милко Балев, от мен зависи назначаването ти и всичко в РПУ - Петрич.

Историята се разиграва по време на правителството на НДСВ
. Управлението на политически протежирания Налджиев петричките полицаи запомнят с постоянните скандали и гаври със служители. В резултат на “кадровия подбор”, осъществяван системно от Налджиев, и до момента РПУ - Петрич разполага с ограничен брой работещи кадри. Като вицове ще останат забраната на шефа Налджиев подчинените му да не носят в слънчево време черни очила, за да имат по-добра видимост, заключената женска тоалетна и заповедта полицейските служителки да използват “00” на арестантите.

Върхът на “мъдрите кадрови решения на Налджиев” бе опитът му да изпрати на реподбор 11 неудобни служители
. Това преля чашата дори на добрия му приятел Петканов, който за пръв и единствен път отказа да изпълни желанието на протежето си от Петрич.

През 2006 година личният състав на РПУ - Петрич изпадна в шок, след като на събличане до голо в търсене на улики за корупция бе подложен техен колега по устните заповеди на Налджиев и заместника му Пламен Белниколовски. Белниколовски бе сред покровителстваните от Налджиев заедно с Илия Учителски, Кирил Стойчев и Георги Стойчев. В същото време се търсеха начини за опорочаване работата на работещи служители чрез командироването им в други РПУ-та. Полицията в Петрич под управлението на Налджиев се тресеше от постоянни скандали, като спокойно си функционираха каналите за контрабанден внос на пилешки бутчета през ГКПП - Златарево от Македония, каналите за контрабанда на алкохол, цигари и канабис от Огражден към София. На празника на Петрич полицейският шеф Налджиев направи демонстративна разходка в центъра с приятеля си Боян Радев. Някъде в същото време знаменитият борец бе заловен в района на зеленчуковата борса до село Кърналово да купува антични каменни плочи. На критиците на управленческия му стил Налджиев отговаряше: Това, което правя сега, ще бъде разбрано след 20 години.

През последните 2 години голяма част от толерираните от него полицаи от Петрич
бяха уволнени по взаимно съгласие - Кирил Стойчев, Георги Стойчев, Пламен Белниколовски. Преди няколко дни се разбра, че Върховен административен съд е отхвърлил молбата на Кирил Стойчев за възстановяването му на работа. (Струма)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 6596 |30.12.2010 ДАНС реже пипалата на Октопода . 1| 7806 |30.12.2010 ДАНС залови контрабандни цигари във Враца . 1| 5575 |13.12.2010 Снимат те с радар - гледат те за "гражданска" . 39| 6620 |03.12.2010 ДАНС 6 месеца души министър по мейл на Калина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads