Реклама / Ads
0| 3061 |15.12.2022 НОВИНИ

Голямата оперна прима Райна Кабаиванска на 88 години! Честит празник

.
Оперната прима Райна Кабаиванска
Днес голямата оперна прима Райна Кабаиванска празнува 88 години. Нейното име е свързано с принос в развитието на световното оперно изкуство. Повече от 20 години тя се е посветила на преподаването и на младите хора. Всяка година през месец септимври се организират майсторски класове, в които участват студенти от цял свят. Райна Кабаиванска е родена в Бургас, но от много време живее в гр. Модена, Италия.
 

Райна Кабаиванска е оперна певица, вокален педагог и общественик. Тя е един от най-значимите сопранови гласове през втората половина на 20. Кабаиванска е единствената българка, която е носител на "Оскар" за оперна музика (18-ти май 2013) и на наградата "Мария Калас", която се присъжда само на италиански творци в областта на оперното изкуство. Нейните роли и превъплъщения са еталон в оперното творчество.


От 1961г. Кабаиванска е солистка в най-престижната опера в света - италианската "Ла Скала" в Милано. Гастролирала е на най-големите оперни сцени. От 1969г. живее в Модена, Италия. От 1986 г. организира фестивал в Болоня, Италия. Заедно с Лучано Павароти, Мирела Френи и диригента Леоне Маджиера открива през 2004 г. музикална академия в Модена. Ръководи майсторски класове за вокални изпълнители в цял свят, първите през 1992 г. в Италия.

 

През 2001г. Нов български университет (НБУ) я кани да преподава оперно пеене в специален майсторски клас. През 2002г. университетът учредява фонд "Райна Кабаиванска" за подкрепа на млади оперни певци.

 

Райна Кабаиванска е носител на наградата "Лоренцо Великолепни" на Академията "Медичи", Флоренция (1990), на орден "Стара планина" първа степен за изключителен принос в областта на изкуството и за развитието на демокрацията в България (1994), на орден "Велик офицер за заслуги към Италианската република" (2000), Командор на Ордена за литература и изкуство на Франция (2011). Носителка на  "Оскар" за кариера на международните награди за опера (18-ти май 2013), на голямата награда "Св. св. Кирил и Методий" на фестивала "Салон на изкуствата" за цялостен принос в областта на културата (27-ми септември 2015).

 

Райна Кабаиванска е първата чужденка, която е носител на наградата "Мария Калас". Тя  се присъжда на италиански творци в областта на оперното изкуство с историческия принос за славата на Арена ди Верона (2-ри август 2019).

 

Изключително вълнуващо е вдъхновението, което Райна Кабаиванска излъчва и с което преподава на своите ученици. По повод рождения ѝ ден, тази вечер те ще участват в операта „Бохеми“ от композитора Джакомо Пучини. Произведението ще бъде поставено на сцената на Софийската опера и балет. Единайсет певци, които са завършили майсторските класове на примата в Нов български университет, ще изнесат четири последователни спектакъла. Другите дни са: 16-ти, 17-ти и 18-ти декември.
Спектакълът се завръща с класическата постановка на Бойко Богданов. Диригент на „Бохеми“ е Паоло Андреоли. Костюмите са дело на Петя Стойкова.

 

Александрина Михайлова и Божидар Божкилов са българските имена, които участват в забележителния международен състав. Италианският тенор Джузепе Инфантино ще бъде в главната роля на поета Родолфо на 15-ти и 17-ти декември. Италианското присъствие се допълва от Ариана Чимолин като Мими и от Йоланда Масимо като Мюзета. Баритонът от Милано Микеле Пати се превъплъщава в Марчело. В състава на четирите спектакъла са още румънското сопрано Аида Паску, сръбският бас Страхиня Джокич и молдовското сопрано Виринея Пърнау.

 

България има с какво да се гордее, защото Райна Кабаиванска е изпълнителна личност, както и творец от голяма величина. Тя има голям принос към развитието на световната опера, въпреки трудните времена за това изкуство. Излъчва чар, обаяние, финес и достойнство, с които защитава и отстоява ценностите на изкуството. Тя е от вдъхновяващите личности на нашето съвремие!

 

Ирина Тодорова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3376 |12.12.2022 Николай Василев: Кабинетът е измислен, покрива по-голямата част от политическия спектър . 1| 4725 |07.12.2022 Най-голямата корабна трагедия в историята: Потапянето на “Вилхелм Густлоф” и Кехлибарената стая . 4| 3069 |16.11.2022 Шефът на МИ5: Русия, Китай и Иран са най-голямата заплаха за Великобритания . 3| 3160 |10.11.2022 Николай Радулов: Голямата сума за построяване на граничната ограда е отишла в нечии джобове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads