Реклама / Ads
5| 3916 |17.08.2021 НОВИНИ

Гореща точка: Афганистан. История за гняв и отчаяние

.
Източник: Instagram, Шамсия Хасани
Целият свят е вперил поглед в Афганистан. След като Кабул попадна в ръцете на талибаните, политиците в Европа започнаха да обвиняват Съединените американски щати, говори се за справяне с евентуален мигрантски натиск, Турция ускорява строежа на стена по границата. На този фон цял свят видя ужаса в очите на хората, отчаянието, търсенето на спасение и онези кадри на онези хора, хванали се за онзи самолет като удавници за сламка. Тогава човек си дава сметка - зад всяка война стоят човешки съдби.
 

Ситуацията в Афганистан ескалира с всеки изминал ден. В момента редица държави продължават с евакуацията на хора. България също се е включила в съвместна акция заедно с други страни в ЕС - по-рано днес премиерът Стефан Янев обяви, че се работи по евакуацията на всички наши 11 сънародници в Афганистан. 

 

Кои са талибаните? 

 

Наричат ги “студентите”. Появяват се в началото на 90-те години. Теологът Молла Омар организира около себе си свои студенти и ги обучава в радикалния салафитски джихадизъм. Така в рамките на две години се създава армия, която превзема огромна част от страната и управлява цели 5 години. Контролът е брутален - постулатите на салафитския ислям включва изключително крайни практики, които включват кланета на цивилни, които не споделят техните виждания, забраняват се медии, изкуство, музика, филми, фотография, дерат се хора, жени се линчуват публично на стадиони, убиват се с камъни, брутално се унищожават културни паметници, заради което от ЮНЕСКО по-рано днес призоваха за защита на всички обекти. 

 

В момента талибаните твърдят, че са претърпели катарзис, няма да налагат своята терористична опресия и са се отказали от идеите на своя салафизъм. Но вероятно е въпрос на време действията им да покажат тъкмо обратното и да припомнят забравеното старо. 

 

Едно е сигурно - хората са в паника. 

 

Потресаващите кадри на афганистанците, търсещи спасение, обиколиха социалните мрежи за часове. Международните медии вече показват отчаяните лица на местните хора, наблъскани в самолет на американските военновъздушни сили. Други, още по-фрапиращи клипове, показват хора, хванати за излитащ самолет. 

 

Днес стана ясно, че в американския самолет, излетял от Кабул в понеделник, са били намерени човешки останки по колелата. 

 

Улиците са празни. Хората са уплашени и чакат всеки момент нещо да се обърка. Затова стоят по домовете си. Големите супермаркети са затворени. През последните няколко дни стойността на долара се увеличи, а цените се вдигнаха. 

 

Ситуацията в Афганистан започна да ескалира веднага след като американските войски напуснаха страната. В момента именно поради тази причина огромна част от критиките са отправени към администрацията на Джо Байдън. Демократът обаче категорично заяви, че стои зад решението си, но посочи, че ситуацията се е развила много по-бързо от очакваното. 

 

“Бяхме наясно с рисковете. Планирахме всяка непредвидена ситуация. Но аз винаги съм обещавал на американския народ, че ще бъда честен с вас. Истината е, че нещата се случиха по-бързо, отколкото очаквахме", посочи Байдън. 

 

Според демократа политическите лидери в Афганистан са се отказали и са избягали от страната, армията се е сринала, като някои дори не са се опитали да окажат съпротива. 

"Американските войски не могат и не трябва да се бият във война и да умират във война, в която афганистанските сили не са готови да се борят за себе си", посочи Байдън. 

 

Европа смята, че администрацията на Байдън е пратила Афганистан директно в ръцете на талибаните. Държавниците на територията на стария континент реагираха със смесица от изумление и чувство на предателство. Дори и онези, които възприеха като пирова победата на Джо Байдън на президентските избори и вярваха, че може да потуши нпапрежението, посочиха, че смятат решението за оттеглянето на войските от Афганистан като грешка и нищо друго.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3631 |16.08.2021 Елена Йончева: Европарламентът закъсня с позицията си относно Афганистан. Призовавам за спешни мерки. . 6| 4722 |14.08.2021 Гореща точка: Афганистан. Напрежението расте, ООН зове за край на настъплението . 20| 3950 |08.08.2021 Гореща политическа седмица: До дни става ясно ще имаме ли редовно правителство . 0| 3048 |20.05.2021 Гореща точка: Близкият Изток. До дни се очаква мир между Израел и Газа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads