Реклама / Ads
10| 4922 |22.02.2016 НОВИНИ

Готвят тестове за компетентност на държавната администрация

.
Архив
С промени в Закона за държавния служител се предлага въвеждане на централизиран конкурс с тестове за компетентност за назначаване в държавната администрация. Това стана ясно на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).
 

Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова обобщи част от промените, които се предлагат в Закона за държавния служител. По-важните промени обхващат  разширяване на обхвата на вътрешния подбор, ограничаване на назначенията без конкурс, въвеждане на нови механизми за осигуряване на приемственост, както и въвеждане на условия за задържане в администрацията на младите хора.

Като съществуващи досега проблеми вицепремиерът посочи недостатъчната обективност и прозрачност на подбора на държавните служители досега.

В тази връзка в промените се предлага въвеждане на централизиран конкурс с тестове за компетентност за назначаване в държавната администрация. Така ще се постигне обективен и прозрачен подбор на назначение за съответната длъжност, каза Бъчварова.

 

Като друг проблем тя изтъкна заобикаляне на конкурса при постъпване на работа.

Именно затова вицепремиерът поясни, че се „затварят” всички вратички за заобикаляне. Ще се въведе забрана за назначаване на лица по заместване, които не са преминали успешно централизирания етап на конкурса по кандидатстване. Предлага се и забрана за назначаване на непълно работно време за служители на ръководни постове.

„Основната цел на тези промени е да се повиши качеството на служителите, както и да дадем по-голяма стабилност на назначенията и администрацията. По този начин може да въздействаме и срещу спонтанните своеволни политически назначения при промяна на екипите на управление, за да се гарантира стабилността на администрацията”, подчерта още Румяна Бъчварова, цитирана от bTV.


Критики по предложените промени се чуха от страна на синдикатите и от страна на бизнеса. От АИКБ заявиха, че има неясноти по законопроекта. От БТПП са на мнение, че назначаването в администрацията да става чрез конкурс, няма да постигне ефект, тъй като липсват гаранции за това. Така представеният законопроект следва да бъде преработен. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 7153 |20.02.2016 Калфин и Горанов пак готвят калъчка за армията и спецслужбите . 12| 8578 |19.02.2016 Фрог око: Нотариуси готвят гилотина за измамниците с имоти . 2| 4170 |09.02.2016 Готвят нов мигрантски режим за Балканите . 17| 9512 |22.01.2016 Фрогоко: Лекарите да си приготвят по 2 бона за пръстов отпечатък

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads