Реклама / Ads
1| 6187 |11.01.2008 НОВИНИ

Градът на "Бийтълс" става културна столица на Европа за 2008 г.

.
От Ливърпул тръгват към световната слава не само "Бийтълс", но и още "Ролинг Стоунс", Кинкс или "Ху". Тази година обаче Европа ще има още една културна столица и това е Ставангер, Норвегия.
 

Ливърпул днес ще бъде официално обявен за културна столица на Европа за 2008 г. Един от главните действащи лица на церемонията ще бъде Ринго Стар. Заедно с Дейв Стюарт от група “Юритмикс”, както и с други известни музиканти, барабанистът на световно известната“ливърпулска четворка” Бийтълс ще постави начало на празника. В рамките на фестивала зрителите ще имат възможност да видят и друга култова фигура - Пол Маккартни. Той пък ще стане “кралят” на концерта “Звукът на Ливърпул” на 1 юли. Разбира се, Ливърпул и "Бийтълс" са абсолютно неотделими. Летището на града носи името на "Джон Ленън", на всяка крачка са указани любимите им кръчми или на любимите маршрути на музикантите - като Пени Лейн, например. Ливърпул обаче има и друга слава - точно от този град поемат към световна слава мега групи като "Ролинг Стоунс", Кинкс или "Ху".liverpool.jpg

Градът и има и друго какво да предложи - тук се намира морският музей, който представя историята на корабоплаването, и международния музей на робството. Ливърпул планира 300 различни мероприятия, от които посетителите ще научат много за богатата му история.

Frognews.bg припомня, че от 1985 година насам поне един европейски град се обявява за културна столица на годината. До 2019 г. обаче културните столици ще са две. Тази година те са Ливърпул и Ставангер. Основаният през 1125 година Ставангер се слави като "нефтената столица" на Норвегия. Забележителностите в многократно опожарявания град са катедралата, старият град с дървените си къщи от ХVIII век и музеят на нефта, открит през 1999 г.

Амбицията и на двата града е да привлекат многомилионна публика от повече от 60 държави по света.

Инициативата за Европейска столица на културата датира от 1985 г. Тази година тя съвпада с Годината на междукултурния диалог.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6451 |10.01.2008 Валентин Петров все пак става главен секретар на МВР, въпреки скандала . 5| 6298 |02.01.2008 Аверите на Будимир Куйович остават в ареста, Илиев чака помилване . 4| 5787 |26.12.2007 Некадърни чиновници и фирми превърнаха празничното пътуване в ад, полицейски капани в столицата . 1| 6221 |17.12.2007 Петя Гегова напусна НДСВ, става 16-ият „нов демократ”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads