Реклама / Ads
13| 6176 |01.07.2011 НОВИНИ

Грешки в разследването блокира "Килърите"

.
Шуменският окръжен съд наложи глоба на един от ключовите свидетели по делото „Килърите” Боян Джамалов, който отказа да дава показания в съдебната зала. Санкцията е 100 лв.
 

Джамалов е бил един от най-приближените хора на Петър Стоянов-Сумиста преди време, за който адвокат Георги Стефанов да му бъде наложена глоба от 1000 лв., ако продължи да отказва да дава показания.

„Не оценявам живота си на 100, 500 или 1000 лв., страхувам се за него, както и за живота на близките си, тъй като на 3 януари тази година срещу мен имаше опит за покушение”, коментира потърпевшият.

По време на днешното съдебно заседание адвокат Иво Беров заяви, че защитниците разполагат с информация, че свидетели, разпитвани в последните два дни, включително и Джамалов, са били докарани със служебен автомобил, въвеждани през служебния вход на съда, вкарвани са в помещение, където между 8.00 и 9.00 ч. сутринта им се провежда специализиран инструктаж. Беров отново помоли съдията да бъдат предоставени записи от камерите в съда, за това къде са се намирали свидетелите, докато са били в съдебната палата. Защитата поиска и отвод на прокурор Ася Петрова.

„Изразявам безпокойство за инструктирането на свидетелите и това каква линия на поведение спазват. Целта е да се чете това, което им е написано в досъдебното производство и те да потвърждават папагалски”, каза адвокат Илиян Василев.

Според защитникът Ивет Анадолска, големият брой процесуални грешки до момента вероятно ще доведат до това делото да стигне до Страсбург. Според нея в показанията на свидетеля Джамалов има голям брой противоречия.

Илиян Василев определи делото като съдебен фарс. Според защитата сред основните нарушения, допуснати още през януари от прокурор Ася Петрова, е фактът, че е имало разпит на свидетели в отсъствието на обвиняемите и техните защитници.

Василев подчерта също, че от началото на събирането на доказателства става ясно, че определени лица са разказали подробно за извършени от тях тежки умишлени престъпления, направили са самопризнания и прокуратурата е длъжна да предприеме мерки срещу тях.

„Напоследък в България се осъществява прокурорска амнистия”, каза още Василев, визирайки това, че често пъти хора, за които има данни, че са извършили престъпления, но съдействат на прокуратурата, не биват привлечени като обвиняеми.

В отговор на това Ася Петрова заяви, че искането за отвод е неоснователно и говори за непознаване на делото от страна на адвокатите. По време на една от почивките адвокатът на Сумиста Найден Цолов, заяви, че свидетелят Джамалов е бил изведен от съдебната зала и е бил отведен в кабинети на съда, заедно с председателят на съдебния състав Димчо Луков.

Пред журналисти обвиняемият Стоянов заяви, че опитът за покушение е измислен и се използва, за да не дава Джамалов показания. „От тези показания ще падне целия процес. Целта на прокуратурата е да опорочи процеса”, заяви още Стоянов, допълвайки, че още на 5 януари е имало потвърждение от началника на РДВР Пловдив, че подобен опит за покушение не се е случвал.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5830 |28.06.2011 Белезниците на "Килърите" остават . 18| 10057 |27.06.2011 Циркове по делото "Килърите", адвокати сравниха Пешо Сумиста с Левски . 1| 4794 |21.06.2011 Лекарски грешки убили едно от бебетата в Пазарджик . 2| 5369 |02.06.2011 Срив в системата блокира достъпа до Търговския регистър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads