Реклама / Ads
9| 4287 |24.08.2021 НОВИНИ

Хаджигенов за полицейското насилие: Тези кадри са били на разположение на прокурор Трифонова

.
Адв. Николай Хаджигенов
Комисията за разследване на полицейското насилие и подслушванията на протестиращи граждани оповести имената на полицейските служители, участвали в охранителните мероприятия на 10.07.2020 г. под колоните на Министерски съвет. Това са Митко Садовски, Андон Андонов, Дани Димитрова, Али Алиев, Стоян Стоименов, Венцислав Георгиев и Иван Филипов, определени във въпросната вечер за работа със задържани лица.
 

На 4-ма от тях са наложени дисциплинарни наказания за упражнено насилие върху протестиращи. Гл. инспектор Андонов е санкциониран със „забрана за повишаване в длъжност“ за срок от 2 години, мл. инсп. Стоименов – за 1 година, а мл. инспектори Димитрова и Алиев – с „порицание“ за срок от 6 месеца, уточни Евроком.

 

Преписка № 29254/2020 по описа на СРП, вх. № 785500-4770/2020 г по описа на ДВС-МВР е образувана по сигнал на Тодор Бойчев, препратен по компетентност от АП гр. Пловдив. С постановление от 27.07.2020 г., прокурор Вероника Трифонова от Софийската районна прокуратура възлага на СДВР да извърши предварителна проверка по случая. Към преписката е присъединена и друга - с № 513000-36056/2020 г., съдържаща материали от извършена вътрешна проверка, касаеща същия инцидент. В хода именно на тази проверка са идентифицирани 7-те полицейски служители, участвали в охранителните мероприятия на 10.07.2020 г. при колоните на МС, установени са 4-та служители, упражнили насилие, снети са обяснения и са им наложени дисциплинарни наказания.

 

Според информацията, предоставена на комисията от дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР, в хода на проверката е извършена експертиза на записи от камери пред МС. Според вещите лица, кадрите позволяват „лицево-идентификационно изследване, при наличие на сравнителен материал“. Проверявани са материали от камерата на журналиста Иво Божков, посочен като свидетел на събитията от един от арестуваните, камерите в 3-то РУ, където арестуваните са отведени след задържането им, както и „оптичен носител с надпис Verbatim DVD-R, 4.7 GB, поставен в прозрачен найлонов плик тип „джоб“, съдържащ записи от видеонаблюдението пред сградата на МС от 22:30 до 23:30 часа“.

 

Последният съдържа 2 файла, на които се наблюдават „действия по задържане на граждански лица, едно от които от женски пол. Спрямо лицата видимо е използвана физическа сила и помощни средства“, се посочва в документа. Там е записано още, че на въпросните кадри е извършено видео-техническо изследване, обективирано в експертна справка № 26-Ф/2020 г. по описа на ОЕКД при СДВР, а материалите от извършената проверка са изпратени в СРП, на вниманието на прокурор Вероника Трифонова, за вземане на отношение по компетентност.

 

„Това означава, че тези кадри са били на разположение на прокурор Трифонова. На тях ясно се вижда извършващото се полицейско насилие над оковани в белезници лица. Това е престъпление, недопустимо за военнопленници, камо ли в уж цивилизована държава и уж демокрация“, коментира председателят на парламентарната комисия Николай Хаджигенов. Заповедите за наказание са подписани от министъра на вътрешните работи Христо Терзийски за един от полицаите и от директора на СДВР за останалите трима – те знаели ли е за какво са наказани служителите им или не са знаели, подписвайки заповедите, реторично попита адв. Хаджигенов.

 

Той цитира и показанията на един от младежите с белезници, че „под колоните полицаите са се гаврили със задържаните, пускайки им газ“, което не се вижда на кадрите и точно заради това от комисията ще поискат експертиза на записа зад колоните, заради съмнения че той е манипулиран.

 

„Те водят война срещу собствения си народ - не говоря за конкретните служители, те са изпълнявали заповеди. Говоря лично за Борисов и Гешев, които са отговорни за този срамен акт пред вратите на Министерски съвет“, категоричен бе адв. Хаджигенов, който припомни, че записите бяха извадени от нечие дълбоко чекмедже след 13 месеца упорито дълбаене, „като китайска капка“, случаят да получи истинско разследване и да има справедливост.

 

„Искам справедливост не само за пострадалите ни деца, защото това са нашите деца, а за всички хора на площада, които не позволиха протестът да бъде смазан в зародиш и поведоха битка с властта. Искам я и заради тези, които в бъдеще ще излизат по площадите. 116 дни протести и сега, в парламента, водим същия бой срещу тиква, каскет и техните ботуши. Той далеч не е приключил и ние ще продължим да го водим – стъпка по стъпка“, заяви още Николай Хаджигенов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3803 |24.08.2021 Даниел Павлов за полицейското насилие: Избиха ми лещите, задушавах се, чувствах, че умирам . 19| 3432 |24.08.2021 Хаджигенов: Разговорите с ИТН зависят от политическото поумняване . 19| 4963 |22.08.2021 Хаджигенов: Когато президентът връчи третият мандат - задължително разговори с Трифонов . 3| 4045 |22.08.2021 Росен Йорданов: Конкретни хора трябва да понесат отговорност за полицейското насилие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads