Реклама / Ads
1| 5681 |05.12.2011 НОВИНИ

Харчим по-малко тази Коледа

.
Миналата година се падаха по 233 лв. на домакинство. Парите за угощение по празниците винаги досега са били най-голямото перо.
 

Средно 202 лв. се кани да похарчи едно българско семейство за Коледа и Нова година, изчислява 24 часа.  И сега за трапезата ще похарчим около 61% от целия коледно-новогодишен бюджет, показват сметките. Средната сума, която може да си позволи едно домакинство за празничната трапеза, е 123 лв. Тя е със 17 лв. по-малка от миналогодишната.

Свиване има във всички пера. Например над 3% от анкетираните казват, че е проблем да си угодят и ще останат без празнични блюда. Миналата година те бяха 2%, а в края на 2009 г. - 0,9%. “То за ориза и чесъна само цените днес са толкова солени, камо ли за месо и за екстри. По-добре без тях”, коментира добричлия. “За Коледа е по-лесно с постните манджи. Ама Нова година бърка по-дълбоко в портфейла - затова може да минем без мръвка”, направил си е сметката хасковлия. Средната сума за подаръци на семейството пада от 58 лв. през 2010 г. до 51 лв. тази година, а за приятели - от 20 на 15 лв. “Важното е за най-малките да има. Ние ще преживеем празника и без подаръци, здраве и настроение - това ще го направи щастлив!”, оправдава жертвата кърджалия. Плевенчанка отсича: “Нямам перо “празници” в бюджета. Първо плащам сметките по гишетата. Ако останат дребни суми, ще харча”.

“До 10 лева мога да отделя от джоба си за подаръци. Ама и кило бонбони не можеш да купиш днес с тях. То кило лукчета е 8 лв. - ще е смешно да ги раздавам!”, разсъждава пенсионер. Парите за украса стигат 8 лв. на домакинство срещу 10 лв. миналата година. Днес всеки 3-и удря по това перо. “Имам играчки, лампички и всякакви джунджурии от минали години. Защо да харча за нови?”, пита пловдивчанка. Още по-малка е сумата за поздравителни картички и есемеси - средно 3 лв. на домакинство. “Кой днес пише картички? Пращат се имейли и есемеси - евтино, бързо, сигурно. А по пощата може и да се загубят!”, казва благоевградчанин от групата на онези 61 на сто, отрязали този харч от бюджета си.

Всеки 10-и обаче няма намерение да си спестява нито един кеф по празниците - от трапезата до украсата и подаръците за всички най-близки. “Грехота ще е да ги съсипваме заради липса на пари. Нали затова е родата - всеки да донесе по нещо и веселбата става!”, оптимист е врачанин. В сравнение с миналата година формулата “на гости” губи 4%. Те преливат към “Коледа и Нова година у дома”.

Така 43,9% от всички анкетирани ще посрещнат празниците вкъщи. “Как да ходя на гости извън града с тези стачки в БДЖ? Или няма да стигна, или няма да мога да се върна”, казва старозагорец. Личи си, че кризата сплотява още повече фамилиите около празничната трапеза - решилите да карат празника с роднини в провинцията са скочили двойно - от 7% през 2010-а на 13% тази година. С 4% в сравнение с миналата година намаляват сънародниците ни, които ще съчетаят Коледа и Нова година с отпуск - така ще постъпят близо 50%. “Стигат ми харчовете за летния отпуск”, обясни мъж от София. Всеки 10-и обаче планира задгранични дестинации, показват данните. “Избрах Гърция, защото 3 дни там излиза на човек около 300 лв. Доста по-евтино от България”, хвали се благоевградчанин. Въпреки кризата все повече хора се канят да даряват за благотворителност. Те са 7% повече в сравнение с миналата година, или 45% са готови да подпомагат болни, закъсали, сираци, социално слаби. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5398 |09.11.2011 260 000 роми по-малко бедни през 2020 . 5| 5598 |03.11.2011 М. Найденов притеснен, парите за него по-малко . 10| 5869 |19.10.2011 Д-р Константинов: Искаме по-малко бюрокрация, повече медицина . 17| 5542 |11.07.2011 Дянков за Найденов: Повече говори, по-малко работи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads