Реклама / Ads
2| 3768 |11.10.2021 НОВИНИ

Хилде Лисяк: Да, аз съм деветгодишно момиче. Но първо, съм репортер

.
Хилде Лисяк Източник: Twitter
Orange Street News е името на на информационния сайт, създаден през 2014 година от 9-годишната Хилде Лисяк, заедно с помощта на своя баща, който е работил като журналист в The New York Daily News. Първата новина на Хилде е дълбоко лична - раждането на сестричката ѝ Жулиет. Докато един ден в сайта не се появява обществено значима дописка, касаеща истинско убийство. Постепенно от семеен вестник Orange Street News се разраства до страница във Facebook, уебсайт, канал в YouTube и печатни абонаменти с доставка.
 

Orange Street News носи името на улицата, на която Лисяк и семейството ѝ живеят.


На 2 април 2016 година Лисяк е в полицейското управление, за да провери дали случай на вандализъм е приключил, тъй като тя го следи, когато чува полицейски началник да обяснява, че напуска участъка заради “нещо важно”. Момичето бързо разбира, че става дума за убийство, извършено само на няколко пресечки от дома ѝ. Полицията подозира, че съпруг е убил жена си с чук. Лисяк веднага отива на местопрестъплението, а след това бързо се прибира, за да се посъветва с баща си. След кратка редакция, събраната информация е публикувана със заглавие: “EXCLUSIVE: MURDER ON NINTH STREET/ЕКСКЛУЗИВНО: УБИЙСТВО НА УЛИЦА ДЕВЕТ”. Лисяк отново се връща на местопроизшествието и създава кратък репортаж за своите канали.


Веднага след като Лисяк съобщава за местното убийство, страницата на нейния вестник във Facebook получава купища негативни коментари против 9-годишното дете, отразяващо подобно събитие.”Загрижените” коментиращи изразяват своите опасения и критикуват родителите затова, че са позволили дъщеря им да си “играе на репортер”, вместо да сервира чай на своите кукли.


В отговор Лисяк публикува видео, което привлича национално и международно внимание.  Директно се обръща към критиците си: "Ако искате да спра да отразявам новини, тогава слезте от компютрите си и направете нещо по въпроса.”


Младата репортерка продължава да информира в Orange Street News, проследявайки не само истории в региона, където живее, но и на национално ниво - теми като коронавируса, избори и т.н. През 2019  година семейството ѝ се премества в Патагония, Аризона. 


Докато Лисяк разследва случай за граничен патрул през 2019 година, полицай на име Джоузеф Патерсън заявява, че не желае да чуе “нищо от тази свобода на пресата” и заплашва, че ще прати Лисяк в затвор за непълнолетни. Гневът му е предизвикан от това, че Лисяк го е заснела, което действие той определя като нелегално. По последна информация въпросът е бил внимателно разгледан и са предприети подходящи действия.


Лисяк е и автор на редица книги - тя пише мистериозната поредица, наречена Hilde Cracks the Case. Има шест книги, публикувани между 2017 и 2019 година. Историите са базирани на достоверни източници на информация.


Младата журналистка изнесе и реч по време на дипломиране в университета в Западна Вирджиния, ставайки най-младият човек, който някога е правил това. Разбира се - нейната реч е за бъдещето на журналистиката.


А сериалът Home Before Dark също е вдъхновен от живота на американската репортерка. Но случаят за убийство, който героинята от малкия екран проследява, е коренно различен от истинската история.

 

„На тези от вас, които биха предпочели да остана вкъщи и да правя чаени партита, казвам следното:


Да, аз съм деветгодишно момиче.


Но първо, съм репортер.


Докладвам новините.


И докато има новини за докладване в Селинс Гроув, ще продължа да се опитвам да давам на хората фактите.


А за тези от вас, които смятат, че трябва “да си знам мястото”, ви предлагам сделка. Слизаш от компютъра си и правиш нещо, за да спреш престъпленията, които се случват в моя град, и аз ще спра да докладвам за това.


Дотогава ще продължа да си върша работата.” - Хилде Лисек за The Guardian.

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 2949 |11.10.2021 БСП-София: След 71 години искат да преименуват детска градина ”Мара Петлякова” на ”Червената шапчица” . 1| 2928 |11.10.2021 Над 2,7 млрд. лв. ДДС е възстановила НАП в касите на изрядния бизнес . 4| 3351 |11.10.2021 Бербатов: Най-нормалното нещо е Борислав Михайлов да оттегли кандидатурата си . 3| 5654 |11.10.2021 Бъгове и грешки в Електронния регистър за обществени поръчки, за който Борисов отхапа милиони от ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads