Реклама / Ads
2| 2715 |30.05.2023 НОВИНИ

Хиляди учители протестират в Румъния за по-високи заплати

.
Източник: Twitter
Хиляди учители от Букурещ, Арад, Дъмбовица, Сучава, Харгица, Ботошани и други части на страната протестираха пред Министерския съвет на площад ”Виктория” в Букурещ, съобщи БТА.
 

Демонстрантите озвучиха сградата със свирки, вувузели и сирени и развяваха плакати с надпис “Необразован народ - маса за манипулация”, “Това не е нашият Чука”, “Предпочитам да преподавам, но правителството не ни оставя”, “Инвестирайки в образование, инвестирате в бъдещето на Румъния”, “Румъния - страна на ЕС. Къде е образованието”, “Образованието е най-силното оръжие, което можеш да използваш, за да промениш света”. 

 

12-годишно момче беше най-малкият участник в днешното гражданско недоволство, което стартира в 11:00 и ще завърши в 16:00 пред президентския дворец Котрочени. Детето държеше табела с надпис “Искам образована Румъния”. То придружава майка си, която е учителка от Харгица.

 

Възмутени преподаватели от Арад развяваха огромен национален флаг с дупка по средата и надпис “Правителството трябва да е в служба на народа. Ненамиране на решение на кризата е равно на оставка. Долу крадците. Долу грабежа”. Членове на Федерацията на свободните синдикати в образованието скандираха “Без нас никой от вас не струва”. Имаше и протестиращи, които дрънкаха с чанове, “за да прогонят злите сили”, както те самите се изразиха. 

 

В демонстрацията се включи със специална инсталация и Мадалина Форцу, която преподава рисуване и религия в училището “Михай Еминеску” в Бърлад. 

 

“Нашето достойнство, достойнството на интелектуалците е на кръста. Нашите управляващи ни докараха дотук. И не ни разбират правилно. Не искаме пари. Карти, пари по банкови сметки, чипове... Ако живееш в провинцията, на село, къде ще отидеш с тази карта, за да си купиш сирене. Няма банки и устройства на върха на планината, нали?”, коментира Форцу. Друг недоволен гражданин държеше кръст с некролог с надпис “Проект Образована Румъния (14.07.2021 - 22.05.2023).

 

Днешното събитие е съгласувано с родители и ученици, както и със служители, които са част от непедагогическия персонал. Съществува очакване в демонстрацията да вземат участие общо 20 000 души. Заради мащабната акция движението на много места в града е силно затруднено или блокирано.

 

Напрежението между синдикати и управляващи ескалира непосредствено преди началото на протеста. Повод за това стана съобщение на кабинета, че в 12 ч. в Министерския съвет ще се проведе среща на премиера Николае Чука с представители на синдикатите от образованието.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2594 |29.05.2023 Учителите обявиха стачна готовност, искат 30% ръст на заплатите . 0| 2685 |29.05.2023 Хиляди клиенти на WINBET спечелиха от ранното изплащане на залози в мача Саутхямптън - Ливърпул . 1| 2576 |26.05.2023 МОН: Над 55 хиляди четвъртокласници се явяват на национално външно оценяване . 6| 2871 |25.05.2023 Служители на НОИ протестират за по-високи заплати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads