Реклама / Ads
Frognews
0| 3242 |22.01.2019

Д-р Холевич: Няма сензация при разследването на фалшиви документи за инвалидност

.
д-р Боряна Холевич Източник: БГНЕС
Няма сензация при разследването на фалшиви документи за инвалидност, защото акция е имало още преди повече от 10 години. Това заяви в предаването „Лице в лице” д-р Боряна Холевич, председател на сдружението на лекарите от ТЕЛК-София. Тя допълни, че правилата за издаване инвалидна пенсия ощетяват пациентите и е нужна реформа.

„Не виждам сензация за активирането на държавата по този въпрос, такива действи бяха провеждани през 2007 г. и 2009 г., когато Емилия Масларова беше социален министър. Тогава не беше изнесена информация, въпреки акцията. Последствието от това беше промяна в Наредбата за експертиза на работоспособноатта – спорното Приложение 2. Тогава бяха въведени едни тричленни лекарски комисии към НОИ, които проверяват всяко едно решение на ТЕЛК с инвалидност над 50%”, посочи лекарят.

 

Д-р Холевич обясни, че когато има съмнение за издаден документ с невярно съдържание те сезират съответните органи, а при съмнение за издаден по-висок процент на инвалидност обжалват решението пред НЕЛК.

 

„Ако НЕЛК определи по-нисък процент от издадения от ТЕЛК, на лекарите от ТЕЛК се съставя административен акт, защото в периода от явяване пред ТЕЛК и НЕЛК, човекът получава социалната пенсия за инвалидност. Ако НЕЛК отмени пенсията, сумата се изплаща от лекарите от ТЕЛК под формата на административен акт”, каза д-р Холевич.

 

Председателят на сдружението на лекарите от ТЕЛК-София заяви, че контрол не съществува при децата. „Ние, лекарите от ТЕЛК-София отдавна внесохме предложения за независим контролен орган, подчинен на Министерство на здравеопазването, който да упражнява допълнителен контрол – това нямаше да струва никакви средства”, каза д-р Холевич.

 

Тя беше категорична, че реформа е необходима, но тя не трябва да ощетява хората с увреждания. Д-р Холевич посочи, че според последното проучване, при около 50% от хората са им намалени процентите на инвалидност, без промяна са 13% от хората, процентът е завишен при 4% от хората и 4% са загубили правото си на чужда помощ. Тя допълни, че новите правила ощетяват пациентите.

Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Няма желаещи да купят къщата музей „Пейо Яворов“ 0| 3265 |22.01.2019 . Поредна "поправка КТБ": Прокуратурата няма да чете обвинителния акт 2| 3244 |22.01.2019 . Грипната ваканция няма да се отучва, уроците ще се обединяват 0| 3209 |21.01.2019 . Психологът Р. Йорданов: Агресията от ревност няма нищо общо с любовта 1| 3470 |20.01.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ