Реклама / Ads
1| 2495 |14.05.2024 НОВИНИ

Хората със затлъстяване излизат по-често в болничен, сочи ново проучване

.
Хората със затлъстяване излизат по-често в болничен. За това предупредиха група изследователи по време на научна конференция в Италия, съобщава Би Би Си. Учените от Виена, които са изследвали повече от 122 000 души в цяла Европа, твърдят, че политиците трябва да направят повече, за да помогнат на хората в усилията им за поддържане на здравословно тегло.
 

Проучването им е финансирано от фармацевтичната компания „Ново Нордиск“, която предлага подкожни инжекции за отслабване. От него са били изключени държави като Ирландия, Малта и Исландия, тъй като за тези държави не е имало достатъчно данни. Наличната информация за останалите европейски страни пък е от 2019 г., уточняват учените.

 

Какво показва изследването?

 

Една пета от хората с наднормено тегло отсъстват от работа, защото имат различни здравословни проблеми. Резултатите варират в зависимост от конкретната европейска държава, но като цяло хората със затлъстяване са по-склонни да отсъстват от работа в сравнение с колегите си, които подържат нормално тегло.

Водещият изследовател д-р Томас Чипионка призова правителствата да вземат под внимание констатациите им. „Последствията за здравето на хората, както и икономическите последици от затлъстяването са огромни. С настоящата тенденция за увеличаване на броя на затлъстелите децата – нещо, което се констатира в много европейски страни, политиците трябва да са проактивни и да предприемат повече действия за борба с излишните килограми“, подчерта д-р Томас Чипионка.

 

Една трета от европейците в трудоспособна възраст не са активни. Стресът, COVID-19 и инфлацията също бяха посочени от учените като причини за ръста на хората с наднормено тегло и затлъстяване.

 

Големият проблем според медиците е, че затлъстяването и неправилното хранене са свързани с диабет тип 2, високо кръвно налягане, висок холестерол и повишен риск от респираторни, мускулно-скелетни и чернодробни заболявания.

 

Пробив в терапията

 

На този фон стана ясно също така, че инжекциите, предписвани при пациенти с тежко затлъстяване и диабет тип 2, могат да намалят риска от инфаркти и инсулти, дори да не доведат до трайно отслабване, съобщава още Би Би Си, цитирани от бТВ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3101 |14.05.2024 Грузия одобри противоречив закон, който предизвика масови протести и бой в парламента . 6| 2707 |14.05.2024 Унгария се закани да наложи вето върху новите санкции на ЕС за руския газ . 0| 3055 |14.05.2024 Нов вариант на Ковид набира сила в Щатите . 0| 2651 |14.05.2024 Гришо отпадна на осминафиналите на тенис-турнира в Рим

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads