Реклама / Ads
1| 3250 |20.01.2023 НОВИНИ

Християн Пендиков подал жалба за заплахи в полицията още преди нападението в Охрид

.
Източник: БГНЕС
"Християн Пендиков и други младежи като него - изявени българи и общественици в Северна Македония, които работят за сближаване на македонци и българи и за правата на българите там, подадоха жалби в полицията за заплахи срещу тях - заплахи за живота им, заплахи за нападения.
 

Полицията не е взела мерки и не е взела предвид тези жалби. Копия от жалбите са изпращани и на различни европейски институции". Това съобщи пред БНР Виктор Стоянов от Фондация "Македония".


По думите му десетки българи в последните дни са получавали такива заплахи:


"Българи от различни градове, включително и Скопие. 7 от тях са подали жалби в полицията, които обаче не са взети предвид.

 

Има млади хора, които получиха директни физически заплахи на улицата и се страхуват да живеят нормално. Съдействие от полицията няма. Те са подложени на гонения". 

 

Християн Пендиков е бил нападнат и пребит, докато е бил в ресторант с приятелката си. Първоначално е бил нападан вербално от тримата нападатели за това, че е българин, разказа Стоянов и продължи: 


"Казали са му, че не е желан в Македония заради това, че е българин. Той не е отвърнал и е тръгнал да си ходи, за да предотврати възможен инцидент. Пред заведението тримата са го нападнали и пребили".


Пендиков е със средни телесни повреди. Счупена му е челюстта, има спукване на прешлен, наранявания по лицето, както и комоцио, обясни Стоянов и добави, че Пендиков е в средно тежко състояние. 


Това е нападение от етническа омраза, подчерта още той. По думите му до момента няма справедливи присъди на такива етнически нападения над българи:


"Това не е инцидент. Това е модел на поведение на определена част от обществото в Северна Македония. Тези хора са под въздействие на медиите и на определени политици и общественици, които системно насаждат брутална етническа омраза към българския народ, без никакво основание, и особено към българите в Северна Македония". 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4929 |07.01.2023 Горан Брегович: Не знам дъщерите ми дали са мюсюлманки или християнки . 3| 5830 |06.01.2023 Йордановден в Лакатник! Ето как шепа млади хора възродиха една от най-древните християнски традиции /снимки/ . 0| 3041 |21.11.2022 Отбелязваме Деня на християнското семейство . 0| 2638 |07.09.2022 Малко над 50 800 българи подали заявление за гласуване зад граница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads