Реклама / Ads
14| 4301 |23.06.2023 НОВИНИ

Христо Панчугов: Крайно време е Радев да сe осъзнае. Всичко останало прилича на национално предателство

.
Христо Панчугов, политолог Източник: БГНЕС
Да напомня, че както по Конституция, така и съгласно доктрината на българската национална сигурност, Русия е заплаха за българската сигурност. Това е така от 2018 г. насам. Крайно време е президентът да започне да се съобразява с документите, които самият той цитира. Всичко останало започва да прилича на национално предателство.
 

Това заяви за Фрог политологът Христо Панчугов относно днешното изказване на държавния глава Румен Радев, който обвини правителството, че иска да ни въвлече във война.

 

По думите му президентът много иска да отгледа една паралелна реалност, в която неговата загриженост за руските интереси е синоним на българския национален интерес.

 

"Колкото и да се опитва да създаде разказа, в който помощта за Украйна да се третира като участие във войната, това е невъзможно", категоричен бе експертът.

 

Във връзка с днешното решение на парламентарната група на ПП-ДБ да откажат да се регистрират в зала, Панчугов коментира следното:

 

"Аргументите за това бяха сравнително ясни. Разбира се, тези аргументи не оправдават народните представители. Имаме следната ситуация, в която самите управляващи признават собствената си неспособност да въздействат върху парламентарните мнозинства. Това не е устойчива конструкция по никакъв начин. Ние трябва да започнем да виждаме все пак опит да се ползват процедурите, да се направи истинско политическо споразумение, да видим все пак възможност двата основни участника в управлението да могат да си говорят, а не да се заплашват. Ако ПП-ДБ имат истински притеснения, свързани с възможността да влияят върху управлението, няма какво да правят в това управление", отбеляза той.

 

Относно изказването на Кирил Петков, че не може регулаторите да бъдат заменени със "скрито мнозинство", политологът бе категоричен, че понятието "скрито мнозинство" всъщност представлява признание, че реално няма никакво мнозинство.

 

"Това е явно, въпреки заявката, че има такова. Няма ситуация, в която да си поискал цялата власт, а сега да се изненадваш, че зад нея стои мнозинство. Необходимо е този процес да бъде подреден. Безсмислено е това, което се случва в момента", уточни специалистът.

 

Запитан как ще коментира изказването на Христо Иванов, че се готви избор на нов главен прокурор, който щял да бъде близък до президента Радев, Панчугов каза, че в този случай имаме "повече от същото".

 

"Партията, която искаше да смени Гешев, сега се изненадва от това, че се опитват да сложат прокурор, който е удобен за тях. Крайно време е да видим истински разговор за съдебна реформа с промяна на механизма, който не позволява фигурата на главния прокурор да е от такова съществено значение. Трябва да се даде истински механизъм, посредством който парламентът да контролира който и да било. Институцията е по-важна в случая, а не толкова конкретният човек. Това е истинската същност на разговора, който предстои. Започва да се наслагва подозрението, че всъщност "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" са абсолютно неспособни да функционират отвъд ситуация, в която те се отбраняват от всички и всички просто много искат да ги прецакат. Да напомня, че все пак те имат властта. Тя е тяхна, министерствата са техни, силата да налагат е тяхна и те ще се възползват от нея", подчерта той.

 

Запитан колко време ще оцелее кабинетът "Денков-Габриел", политологът изрази мнение, че е много трудно да се направи прогноза в тази ситуация, тъй като очевидно кабинетът е подвластен на разказа за неговия провал.

 

"Самите участници в него подозират провала му постоянно. От друга страна обаче, нито един от участниците няма интерес да провали този кабинет. В тази ситуация е невъзможно да се прогнозира. Смятам, че ако няма някакви съществени сътресения, кабинетът засега ще се окаже устойчив", увери Панчугов.

 

коментарът взе Георги Камарашев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 4058 |22.06.2023 Христо Иванов: Няма да търпим това правителство да съществува, за да дава политическо време . 3| 2938 |22.06.2023 Проф. Христо Хинков: Одитът на ”Майчин дом” приключи, констатирани са проблеми с управлението на болницата . 8| 3298 |20.06.2023 Христо Комарницки: Пилонът на Рожен ще е еректирал триумф на войнстващата посредственост . 0| 2902 |20.06.2023 Христо Стоичков откри свой паметник в Харманли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads