Реклама / Ads
1| 5566 |16.03.2024 НОВИНИ

Хутите изстрелват противокорабни ракети към Червено море, съобщава се за среща между тях и Хамас

.
Кадър от отвличането на Galaxy Rider с българи на борда
Йеменските хути отново изстреляха балистични противокорабни ракети по посока на Червено море, съобщиха от Централното командване на американските въоръжени сили. Ракетите са били три, няма данни за пострадали и щети, предаде БТА.
 

Британската организация за морски търговски операции и частната компания за морска сигурност "Амбри" съобщиха по-рано за ново нападение срещу кораб край бреговете на Йемен.





Неизвестни нападатели са предизвикали взривове близо до борда, недалеч от пристанището Ходейда. Няма информация за пострадали и при това нападение.

Според "Амбри" е бил атакуван танкер за втечнен газ, който преди е бил американска собственост и е плавал през Червено море под флага на Маршаловите острови.

 

Междувременно се съобщава за срещу между хутите и Хамас

 

Лидери на Хамас и на йеменските бунтовници хути са се срещнали наскоро, за да обсъдят "координирането" на действията си срещу Израел, съобщиха източници от палестинските ислямистки движения Хамас и Ислямски джихад, цитирани от Франс прес.

 

Според тези източници лидерите на "Хамас и Ислямски джихад, както и на Народния фронт за освобождение на Палестина (НФОП, марксистка организация - бел. АФП.), са провели "важна среща" с лидери на хутите "миналата седмица". По време на тази среща, чието място и точни участници не бяха разкрити, лидерите са обсъдили "механизмите за координиране на техните съпротивителни действия по отношение на следващия етап" на продължаващата война между Израел и Хамас.

 

Палестинските фракции и хутите са обсъдили и евентуална израелска операция в Рафах, последният голям бастион на Хамас в южната част на ивицата Газа. По данни на ООН в града са се събрали 1,5 млн. души, повечето от които разселени от боевете.

 

Израелският премиер Бенямин Нетаняху одобри "плановете" на армията за офанзива в Рафах, припомня АФП.





По време на тази среща с палестинските фракции хутите "потвърдиха, че ще продължат операциите си в Червено море", за да "подкрепят палестинската съпротива", допълват източниците, пожелали анонимност. Както "Хамас" и "Ислямски джихад", така и хусите са част от "оста на съпротивата" - група от враждебно настроени към Израел и САЩ движения, подкрепяни от Иран. Те включват и ливанската "Хизбула", както и иракските милиции.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 2683 |16.03.2024 Юлия Навалная: Орбан е съучастник на Путин . 18| 3047 |16.03.2024 Мирослав Иванов, ПП: Старото в БФС остава. Само ще си смени костюма... и прическата . 0| 4119 |16.03.2024 "Божиите очи" в пещера "Проходна", през които гледаме край Карлуково . 0| 2463 |16.03.2024 Движението в София временно за променя за опелото на патриарх Неофит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads