Реклама / Ads
1| 7300 |06.11.2009 НОВИНИ

Японска култура пренася в Далечния Изток

.
Кимона, сгъване на гигантски оригами, японски танци представят културата на Япония у нас.
 

Фестивалът се провежда в рамките на Двадесетите юбилейни Дни на японската култура по повод на 50-годишнината от възстановяването на българо-японските отношения и 130-годишния юбилей от провъзгласяването на София за столица на България. Има за цел да представи под един покрив различните аспекти на японската култура. 40 артисти от Япония ще представят пред гостите различни традиционни изкуства.



Програмата включва изпълнения на традиционна японска музика, изпълнена на кото и шакухачи, ревю на кимона, сгъване на гигантски оригами на сцената, японски танци, изпълнение на японски хор от гр. Киото и демонстрация на айкидо. В ревюто са включени традиционни облекла, характерни за различните сезони, пищни кимона фурисоде, носени от неомъжени девойки, а също и детски кимона за празнични случаи. Гигантските оригами ще бъдат сгънати от работещите в България японски преподаватели, изпратени от японското правителство в рамките на доброволческа програма за разпространение на японския език и култура J-CAT. Демонстрацията по айкидо ще бъде оглавена от майстор VІ дан Като Рю, чиито 86 години не са пречка той да бъде един от най-известните практикуващи в Япония това бойно изкуство. Участие ще вземат и членове от Българската айкидо федерация.



Паралелно с представленията на сцената, във фоайето на театъра ще бъде подредена изложба на традиционни емайлирани съдове шиппояки и ще тече уъркшоп на оригами, където желаещите ще могат да се научат да сгъват основни за това изкуство фигурки.

Входът за фестивала е свободен и през двата дни. Събитието е организирано от японската компания Nittsu, Сдружението на организациите-участнички на фестивала на Япония в София в партньорство със Столична община и се осъществява със съдействието на посолството на Япония в България. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4790 |28.09.2009 Президентът се срещна с японска икономическа мисия . 7| 8591 |13.09.2009 Нова мода: пренасяш дрога – връщаш кредит . 0| 7750 |23.07.2009 Роден език и култура зад граница . 0| 5720 |15.07.2009 Прокуратурата търси залоупотреби в Мини "Марица Изток"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads