Реклама / Ads
10| 4848 |08.05.2020 НОВИНИ

Явор Божанков: На Ананиев се дават големи правомощия безсрочно

.
Явор Божанков, Десислава Атанасова
Извънредната епидемична обстановка няма нищо общо с извънредното положение. Това каза депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова по повод на приетите вчера в Народното събрание промени в Закона за здравето.
 

По думите ѝ голяма част от противоепидемичните мерки са отпаднали като даде пример с КПП-тата в областните градове, ходенето без маска на открито и възможността за посещение на заведенията на открито.

 

„Предполагам, че ще има и още разхлабвания. По отношение на предстоящия туристически сезон – има много предложения в законопроекта. Не мога да кажа, че преди и след 13 май, по отношение на нормативното уреждане на извънредното положение, е едно и също“, допълни народният представител от управляващата партия.

 

Депутатът от БСП Явор Божанков заяви, че левицата не подкрепя промените, защото приетите мерки ще действат и след пандемията от COVID-19.

 

„В мотивите е записано, че законопроектът се приема, за да ограничи последствията от заразата, а всъщност той ще урежда важни обществени отношения. Дава огромна власт на министъра на здравеопазването, която до сега по Конституция имаше само Народното събрание“, заяви Божанков и подчерта, че тя ще бъде безсрочна.

 

Социалистът обяви, че БСП ще подкрепи разумните предложения, като ще направи и свои.

 

Атанасова посочи, че никой не може да предвиди какво ще се случи в бъдеще и дали ще има нови пикове на заразата. Тя допълни, че не е съгласна за свръхправомощията на здравния министър.

 

"Конституцията е категорична - извънредното положение се въвежда само от Народното събрание. Тогава министърът има тези правомощия. Те са основание за ограничаване правата на гражданите. Те ще останат неограничени във времето с тези законови изменения", опонира Божанков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 7269 |06.05.2020 Адвокат: Не е ясно, защо Ананиев толкова бърза да сключи договора за педиатричната болница в София . 2| 4821 |05.05.2020 Прокуратурата питат Ананиев и Сачева за мерките в социалните центрове . 44| 18999 |03.05.2020 Кирил Ананиев със заповед. Ето кои мерки срещу COVID-19 отпадат и при какви условия . 11| 5429 |03.05.2020 Кирил Ананиев: Премахването на КПП-тата не е толкова далеч

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads