Реклама / Ads
12| 4643 |02.02.2024 НОВИНИ

Икона на Сталин в Грузия: Провокацията на русофилите и смелата постъпка на една жена

.
Източник: Giorgi Kandelaki/Facebook
Съд в Грузия постанови петдневен арест за жена, която протестно напръска с боя икона, изобразяваща съветския лидер Йосиф Сталин. Иконата е отскоро поставена в главната катедрала на Тбилиси, а случаят разкрива дълбокото разделение в Грузия относно наследството на бившия съветски диктатор в родината му, пише "Ройтерс".
 

От Асоциацията на младите грузински адвокати, която защитава жената Ната Перадзе, не са могли да се свържат веднага с нея по телефона, но са съобщили на местната агенция InterPressNews, че тя е задържана по обвинение в дребно хулиганство - административно нарушение.

 

Ната Перадзе има дълга история в протестите срещу Путин и руското влияние над Грузия, активно подкрепя Украйна и свободния път на Грузия. 


.

Ната Перадзе





 

На страничния панел на иконата е изобразен роденият в Грузия Сталин - заклет атеист, който жестоко потиска религията в целия Съветски съюз - благословен от руската православна светица Матрона Московска по време на Втората световна война.

 

В средата на януари избухна протест с искане за сурово наказание за Перадзе, която беше обвинена, че в знак на протест е напръскала със синя боя икона, изложена в тбилиската катедрала "Света Троица". ПРотестът бе изпълнен от активисти на православната църква и крайнодесни групи.

 

Грузинската партия "Алианс на патриотите", която изразява проруски възгледи, заяви, че е подарила иконата на катедралата. През последните години президентът Владимир Путин се опитва да реабилитира Сталин в Русия като част от усилията за укрепване на националната гордост.





Бившият член на грузинския парламент Гиорги Канделаки пръв привлече общественото внимание към присъствието на иконата в катедралата, като я осъди като политически мотивиран ход за повишаване на репутацията на Сталин.

 

"Ядосан съм, защото идеята на тази икона е да възхвалява Сталин и да го представя в положителна светлина. Един от най-големите масови убийци в историята, създател на съветския тоталитарен режим", казва Канделаки пред "Ройтерс".

 

Сталин е роден като Йосиф Джугашвили през 1878 г. в грузинския град Гори, където музеят, посветен на живота и дейността му, продължава да привлича постоянен поток от туристи, въпреки че статуята на диктатора на градския площад беше премахната през 2010 г.

 

След като укрепва властта си след смъртта на болшевишкия лидер Владимир Ленин през 1924 г., Сталин управлява Съветския съюз до смъртта си през 1953 г.






Докато поддръжниците на Сталин - както в Русия, така и в Грузия - го възхваляват като човека, победил нацизма във Втората световна война, неговите противници съвсем логично и правдиво виждат в него кръвожаден диктатор, изпратил милиони хора в трудовите лагери ГУЛАГ и ръководил Големия терор от 1936-38 г., по време на който според историците са загинали до 1,2 милиона души - издевателства, които са безспорен факт. 


Бившият депутат Канделаки, който сега работи в изследователската лаборатория за съветското минало в Тбилиси, казва, че някои грузинци - и то не само по-възрастните хора, които изпитват носталгия по съветските времена - вярват, че Сталин е бил таен християнин, който се е опитвал да запази древната култура, въпреки че е ръководил системното преследване на религията.


"Тридесет години след като Грузия възвърна независимостта си (от Москва), грузинското общество някак си не е решило въпроса за този човек", казва Канделаки.






Проучване от 2021 г. на Кавказкия изследователски информационен център показва, че мнозинството от грузинците вярват, че Сталин е бил тиранин, отговорен за смъртта на милиони хора, но и че е бил силен лидер, който е донесъл просперитет на Съветския съюз.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 4794 |02.02.2024 Крачка напред към отпадането на визите за САЩ . 10| 4870 |02.02.2024 Спречкване между Радостин Василев и Искрен Митев. "Хората са ни изпратили в НС, а гледат такова падение" . 10| 4332 |02.02.2024 Кирил Петков: Регулаторите имат власт, колкото и министерствата . 8| 4802 |02.02.2024 "Чух някой да казва "честит празник", явно това е усещането". Представиха първата българска въздушна линейка /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads