Реклама / Ads
2| 3303 |27.07.2021 НОВИНИ

Икономистът Г. Вулджев: Необходима е цялостна ревизия на разходната политика

.
Георги Вулджев
Разходната част на бюджета от години търпи сериозна критика, отбеляза икономистът Георги Вулджев. „Трябва да се спре с това, което правиха всички кабинети на ГЕРБ в последните 8 години вероятно, в което се залагаха по-ниски от очакваните приходи в бюджета или се пипаха капиталовите разходи, така че накрая да остане един излишък, който винаги да може да се изхарчи непрозрачно, без да се допита до парламента правителството.“, посочи той.
 

Предложената актуализация на бюджета е доста консенсусна и не се различава значително от това, за което партиите, които биха формирали мнозинство, са настоявали през последните месеци, каза още пред БНР Вулджев, икономист от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП). Той посочи, че очаква много по-големи разногласия около Плана за възстановяване, отколкото за актуализацията на бюджета.


„Най-вероятно този план ще се забави още повече, именно поради факта, че трябва да бъде одобрен от парламента. Очаквам различните партии да имат известни разногласия какви трябва да са приоритетите в този план.“


Вулджев прогнозира, че „кой знае какви големи корекции“ по актуализацията на бюджета няма да има.

 

„Дори за пенсиите Мая Манолова и Корнелия Нинова не могат да изменят очевидно тази философия. Философията на Гълъб Донев е чисто финансово по-адекватна, в определен смисъл и по-справедлива и задоволява основното искане на тези две партии – за увеличаване на пенсиите до съществена степен.“


50-те лева добавка към пенсиите са инкорпорирани в това увеличение, подчерта икономистът. По думите му увеличението покрива и надвишава антикризисната добавка, която възрастните хора получават от месеци насам.


Бюджетът не се обременява твърде много, същевременно се дава едно справедливо увеличение, отбеляза още Вулджев. Според него актуализацията на бюджета е балансирана и не е твърде разточителна в нито едно направление.

„Каквото и да прави това правителство, то е стигнало предела на фискалните сили. Не трябва да се позволява в търсенето на по-амбициозни цели да се стигне до по-дълбок дефицит, коментира Георги Вулджев в предаването „Преди всички“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3219 |24.06.2021 Икономистът Дацов за пандемията: Нищо не се е променило от времето на Черната чума . 8| 7662 |22.06.2021 Икономистът Л. Дацов: Иде инфлация, по-добре е да се купуват акции в компании, а не имоти . 3| 3195 |13.06.2021 Министър Денков: Необходима е деполитизация в училищното образование . 8| 3716 |17.05.2021 Огнян Герджиков: Служебният кабинет започва амбициозно, ревизия е необходима

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads