Реклама / Ads
21| 8058 |02.01.2012 НОВИНИ

Икономисти прогнозират размяна на ядрени удари, войни и забавяне на икономиката

.
Три проблемни огнища ще определят пейзажа в следващите няколко години: състоянието на ЕС; решаването на въпроса за властта в Русия; неминуемата и очаквана от всички война в Близкия изток.

През първото полугодие у нас ще има забавяне на икономиката. Раздвижване е възможно в някои сектори в европейската икономика успоредно с повишаване на данъчната тежест, смята проф. д-р Татяна Хубенова от Българската академия на науките, завеждащ секция "Международна икономика" в Икономическия институт, предаде БНР.

Икономически големият проблем е конкурентоспособността на ЕС поради финансовата криза ши несигурността за задълбочаване и за навлизане на рецесия през първото полугодие на 2012 година. Производителността на труда като цяло остава голям проблем за европейските икономики така, както несигурността в европейските икономики нараства и очакванията за рецесия са напълно реални. Възможно е в първото полугодие нашата икономика да загуби част от потенциалното темпо. Това, което има да се направи за в бъдеще е разумност на кредита.

В геополитически план преподавателят по европеистика Валентин Вацев прогнозира, че Франция ще запази политическата си линия, без значение дали Саркози ще спечели втори мандат, победата на Путин и на Обама на предстоящите в Русия и САЩ президентски избори не е гарантирана, а войната в Близкия изток е неизбежна: Три проблемни огнища определят пейзажа и ще го определя следващите няколко години. Първо, разбира се, състоянието на ЕС. Второ - това е решаването на въпроса за властта в Русия. Трето, разбира се, неминуемата очаквана от всички война в Близкия изток. Там има много да гори. Могат да се появят нови държави. Там може да се стигне до размяна на ядрени удари, там има една ядрена сила и всичко зависи от това дали са им здрави нервите на тези, които имат ядрено оръжие. Второ - как ще завърши кризата в Евросъюза, макар че аз не знам как ще завърши, но съм сигурен, че когато тя завърши, Европа няма да е същата и отново ще дойде импулс оттам, който да ни принуди да се променяме, за добро или лошо. И трето - по далеч от нас, но е по важно първите две, по кой път ще тръгне Русия. Ако националният капитал на Русия се укрепи - това военно-промишленият комплекс, разузнавателни служби, националнопатриотични организации и имперско мислещи политици, светът ще бъде качествено различен. Това ще бъде доказателство, че новият световен ред не се е състоял, че ще има многополюсен свят.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 44| 8771 |24.08.2011 Тежка зима и безработица вещаят икономисти . 50| 6023 |01.05.2011 Р. Петков: Ценностната система на МВР е удари, бой! . 4| 4682 |19.04.2011 Кърджалийският кмет обиден; кани на дуел икономисти . 14| 5744 |02.01.2011 Още фалити на фирми предвиждат икономисти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads