Реклама / Ads
0| 2942 |16.11.2022 НОВИНИ

Има разлика меду член 4 и член 5 на НАТО

.
Съгласно член 4 - членовете на НАТО могат да повдигат всеки проблем, свързан с териториалната цялост, политическата независимост или националната сигурност, който да бъде обсъден между представители на държавите членки преди да предприеме каквото и да е действие.
 

Латвийският министър на отбраната Артис Пабрикс каза пред Bloomberg TV, че страната му ще подкрепи Полша в тази стъпка, добавяйки, че Алиансът трябва да проведе сериозна дискусия относно своите системи за противовъздушна отбрана.


След като член 4 бъде задействан и въпросът бъде обсъден между съюзниците, това може потенциално да доведе до съвместно решение или действие от името на НАТО. Тази стъпка се е случвала няколко пъти в историята на Алианса, най-често произтичаща от искания, отправени от Турция. През 2012 г. НАТО удовлетвори искането на Турция за разполагане на ракети Patriot след срещи със съюзниците по член 4 за обсъждане на сирийската военна дейност на нейната граница. Последният път, когато член 4 беше използван беше през февруари от група източни държави членки, след като Русия нахлу в Украйна.


Член 5 е крайъгълният камък на Алианса и закрепва принципа на НАТО за колективна отбрана - атака срещу един член е атака срещу всички. Той трябва да бъде повдигнат от държава членка, която твърди, че е под пряка атака - оценка, която след това трябва да бъде единодушно одобрена от всички съюзници, за да се позове на член 5.


Веднъж официално обявен, всички членове помагат на атакувания съюзник, включително с въоръжени сили.


От създаването си след Втората световна война този инструмент е използван само веднъж: преди 21 години, когато НАТО излезе с изявление, че САЩ ще имат подкрепата на съюзниците от НАТО, ако предприемат военни действия срещу онези, които смятат за отговорни за атаките срещу Световния търговски център и Пентагона.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3320 |11.11.2022 Никола Стоянов: На синдикатите работата им е да искат повече за техните членове, разбирам ги . 2| 2969 |09.11.2022 Републиканците водят с разлика в битката за Камарата на представителите на САЩ . 0| 2935 |07.11.2022 Среща на външните министри на държавите членки на Централноевропейската инициатива . 1| 2964 |06.11.2022 Радев: Членството в ОИСР е стратегически приоритет за България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads