Реклама / Ads
0| 3285 |11.05.2022 НОВИНИ

Има ли в Русия мобилизация за истинската война?

.
Официално в Русия не е обявена мобилизация (както и война, между другото), но в редица региони се публикуват съобщения за набиране на доброволци, които са готови да се бият в Украйна. Активисти за правата на човека съобщиха, че мобилни пунктове за подбор за договорна услуга са работили на 9 май в Архангелск и Новосибирск.
 

А изданието „Оформление“ с позоваване на съпругата на един от служителите на московското метро съобщава, че служителите на метрото са били информирани за възможна мобилизация и са били принудени да преминат извънреден медицински преглед.

 

Активистът за правата на човека, координатор на инициативата за правата на човека "Гражданин и армия" Сергей Кривенко каза пред Current Time какво се знае за набирането на "доброволец" за войната, възможно ли е да се говори за някакъв вид неофициална мобилизация в Русия и къде са наборни служители идват от войната сега.


Сега има два процеса и те вероятно трябва да бъдат разделени. Мобилизацията е призив за военна служба в условията на война, в условията на обявяване на военно положение. А това е много голям сложен процес. Има специален закон за мобилизация, въпреки че е доста рамков и не предписва всички процедури, но въпреки това съществува. Мобилизация означава призив за военна служба на всички, които са в запаса. А в запаса имаме хора след 27 години, които са служили в армията или не са служили – ползвали са отсрочки. А те са доста - много милиони. Точният брой е класифициран.


И това, което се случва в момента - записваме обаждания до военните комисари за проверка на данните за монтажа и провеждане на медицински преглед - насочване към комисията. Мобилизацията е отговорност не само на военното командване, не само на военните вписвания, но и на ръководителите на организации, представители на регионалните власти. Тоест има доста хора, които от страна на властта са призовани да осигурят мобилизация. Мисля, че това постановление, издадено от Министерството на отбраната, за проверка на данните за инсталацията, е леко трансформирано, може би ръководството на метрото го е допуснало погрешно, включително някакъв елемент на паника. Но всъщност това не е мобилизация. Докато ние записваме факта, че хората се обаждат да проверят данните за инсталацията, понякога те са помолени да преминат през лекарска комисия.


И вторият процес е привличането на доброволци както за договорна служба, така и за договорна служба чрез някои структури на "ДНР" и "ЛНР". Това, което през 2014-2015 г. се наричаше "доброволчески милиции". Такава работа, според някои сведения, върви и през руските военни регистрационни служби. Те събират хора, които са готови да отидат в Украйна и да участват във военните действия. Това формално не са военнослужещи - това са такива доброволци.


И разбира се, набирането на договорна служба, но все пак, за договора, основният поток са наборни военнослужещи. Тези, които идват на редовен разговор, който сега се случва, отчасти. И след известно време им се предлага да сключат договор.


Военната част е единен организъм. И нашата армия не успя да създаде части с постоянна бойна готовност, които се комплектуват само от войници по договор. Тази задача беше поставена преди 15 години, но не успя. Следователно, сега в части от смесено придобиване. Това означава, че на някои бойни полета има както военнослужещи, така и войници по договор. Например в танк товарачът е военнослужещ, а водачът е войник по договор. И при изпращане в бойната зона как да се разделят тези екипажи? И министърът на отбраната издава заповед - и това или е хитрост, или той не разбира как работи армията.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3345 |11.05.2022 ТАСС: Херсонци поискаха от Путин да станат част от Русия . 0| 3331 |11.05.2022 Медведев: Помощта на САЩ за Украйна е продължение на прокси война срещу Русия . 0| 3493 |11.05.2022 BBC: Колко много разчита светът на Русия за газ и петрол? . 0| 3224 |11.05.2022 Нейнски: Русия е активирала цялата си агентура в България, за да окаже съпротива на политиката у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads