Реклама / Ads
5| 2310 |10.07.2024 НОВИНИ

Индийският министър-председател обсъди войната в Украйна с австрийския канцлер

.
Индийският премиер Нарендра Моди Източник: БГНЕС
Индийският министър-председател Нарендра Моди обсъди войната в Украйна с Австрия, страна - ключов съюзник на Киев - която води политика на военен неутралитет, информира Асошиейтед прес. В разговорите Моди наблегна върху необходимостта от дипломация, ден след срещата си с руския държавен глава Владимир Путин.
 

Индийският премиер се срещна с австрийския канцлер Карл Нехамер. Това е първото посещение на индийски министър-председател в Австрия от 41 години насам.

 

Нехамер заяви пред журналисти, че е важно да бъде разбрана позицията на Делхи относно войната в Украйна, а той е изразил тревогите на Европа. Участието на Индия в срещата за мир в Швейцария миналия месец беше „важен и значим сигнал“, отбеляза той и уточни, че Австрия ще „изгражда мостове“ в усилията за търсене на решения за мир.





Посещението на Моди в Москва, която е дългогодишен партньор на Делхи, беше първото от началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна.

 

По време на срещата си с Путин индийският премиер повтори неутралната позиция на страната си спрямо инвазията. Той спомена и масираната руска въздушна атака над цяла Украйна в понеделник, при която беше поразена най-голямата детска болница в Киев, а на различни места бяха убити поне 42 души, сред които и няколко деца.

 

„Всеки човек, който вярва в хуманността изпитва болка при загуба на живот, независимо дали от война, битка или терористична така“, посочи вчера Моди. „Сърцето боли, когато са убити деца, когато деца умират. И тази болка е много ужасна“, алармира той.

 




В коментарите си за днешната среща Моди каза най-общо, че с Нехамер са провели „разширени дискусии“ за световните конфликти, включително за Украйна. По думите му „проблемите не могат да бъдат решени на бойното поле“, а „загубата на невинни животи е неприемлива, където и да се случва“.

 

„И Индия, и Австрия поставят акцент върху диалога и дипломацията за бързо възстановяване на мира и дипломацията“, изтъкна той. „И двете страни сме готови да осигурим цялата необходима подкрепа това да се осъществи“, допълни индийският лидер.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2271 |10.07.2024 Италианският премиер: Ще предоставим на Киев допълнителен зенитен комплекс САМП/Т . 7| 2270 |10.07.2024 Пеевски: Ние сме против опитите на проруските партии да се заиграват с темата “референдум за еврото” . 8| 4056 |10.07.2024 Посланик Олеся Илашчук: Трябва да се затвори небето над Украйна! И точно това очакваме от нашите партньори . 0| 2269 |10.07.2024 Марин Льо Пен обвини Макрон, че е превърнал Франция в "блато"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads