Реклама / Ads
0| 3039 |05.03.2022 НОВИНИ

Йордан Божилов: Все още не знаем каква е политическата задача на Путин в Украйна

.
Зинаида Златанова, Йордан Божилов Източник: стопкадър, bTV
Всяка военна операция има за цел реализиране на политически задачи. Ние все още не знаем каква е политическата задача на Путин в Украйна. Това каза пред bTV Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност.
 

По думите му формулировката за денацификация и демилитаризация на Украйна означава завземане на страната, установяване на контрол и установяване на форма на политическо управление, което да е контролирано от Русия. Според него обаче тази цел на Путин много трудно ще бъде постигната

 

„Забавянето на военните действия спира реализирането на политическите цели. Русия вече се задъхва, запасите не са безкрайни, колкото и голяма да е страната. Оттук натам Русия ще трябва да използва конвенционални оръжия, което пък ще доведе до нови жертви, което ще доведе до нова ескалация на напрежението“, посочи Божилов. Според него ще има много жертви на конфликта. 

 

„НАТО не иска да се конфронтира във военно отношения с Русия, защото това може да ескалира и да излезе извън контрол. Така, че на този етап Алиансът единствено подпомага украинската армия с различни въоръжения, с логистика и информация“, коментира той решението на НАТО да отхвърли искането на Киев за зона, забранена за полети, над Украйна.

 

„Това, което прави Европа е в две посоки - санкции срещу режима в Русия, които са безпрецедентни, и помощта за бежанците“, обясни от своя страна Зинаида Златанова, бивш ръководител на Бюрото на ЕК у нас.

 

„Наистина за първи път толкова тежки санкции се налагат и доста по-болезнени ще бъдат те, отколкото си ги представя руската върхушка. От друга страна това е помощта по отношение на бежанската политика и в помощ за хората, които бягат от тази война“, обясни тя.

 

„Когато войната бъде спряна, тогава вече ще се мисли действително за някакво много тясно партньорство, политика, включително и ресурси, за да може наистина Украйна, както Молдова и Грузия, да напреднат много бързо в един процес на политическа и икономическа стабилизация“, посочи Златанова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3002 |05.03.2022 Министър Йорданова: Спецправосъдието се използва като бухалка срещу неудобните . 0| 3597 |02.03.2022 Йорданова: Приемливо ли е за ВСС да имаме главен прокурор, който нарушава презумпцията за невиновност? . 0| 4667 |02.03.2022 Прокуратурата скочи на Йорданова заради Гешев: Това е политически натиск, преследващ нелегитимни цели . 0| 3778 |02.03.2022 „Осемте джуджета“, „Жоси“ и Баневи в искането на Йорданова за освобождаване на Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads