Реклама / Ads
11| 4028 |16.01.2024 НОВИНИ

Иран се намеси: Стои зад взрива край американското консулство в Ирак

.
Иранската революционна гвардия стои зад взривовете в района на американското консулство в Ирак. Иранските сили съобщиха още, че са нанесли удари и в Сирия срещу цели на "Ислямска държава".
 

"Балистични ракети бяха използвани за унищожаване на центрове за шпионаж и събирания на антиирански терористични групи в региона късно тази вечер“, каза Революционната гвардия в изявление в понеделник, цитирано от държавната агенция на Иран и предадено от "Ройтерс".


ABC News съобщи, че Иран е атакувал осем места близо до консулството на САЩ. Четирима души са убити. Няма американци сред жертвите при нападението.


Атаките са станали в град Ербил - столицата на полуавтономния регион Кюрдистан в Ирак, за който Техеран твърди, че се използва като плацдарм от ирански сепаратистки групи и в който се намират бази, принадлежащи на израелската разузнавателна агенция Мосад.





Представители на израелското правителство не са коментирали.


Ирак осъди "агресията" на Иран в Ербил, която доведе до цивилни жертви в жилищни райони, посочват в изявление от външното министерство на страната. Иракското правителство ще предприеме всички правни мерки срещу тези действия, които се считат за нарушение на суверенитета на Ирак и сигурността на неговия народ, включително подаване на жалба до Съвета за сигурност на ООН, се казва в изявлението.


Ударите идват на фона на опасенията за ескалация в Близкия изток заради войната между Израел и Хамас. Конфликтът се разгоря във водите на Червено море, където хутите (подкрепяни от Иран бунтовници, базирани в Йемен) непрестанно атакуват търговски кораби под претекст, че са собственост на Израел. Хутите обявиха подкрепата си за групировката Хамас. В отговор на тези нападения Великобритания и САЩ нанесоха удари по цели на хутите в Йемен, а Иран заплаши с отговор. 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4038 |16.01.2024 "Ще те кача в патрулката и ще те ударя". Пореден сигнал за полицейско насилие . 0| 3713 |16.01.2024 Психолог: Всеки си затваря очите при насилие над дете, а има право да сигнализира институциите . 57| 70879 |16.01.2024 Министър Тагарев: България ще бъде втората европейска страна, която ще получи най-съвременната версия на F-16 . 8| 4693 |16.01.2024 Дъщерята на Путин с шокиращи думи на фона на руските престъпления в Украйна. Защо възмути Германия?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads