Реклама / Ads
0| 2958 |06.09.2022 НОВИНИ

Историци: Да гледаме на нашата история с български очи!

.
Днес е една много специална дата за българската история, едно чисто българско събитие. 6-ти септември е постижение на българския дух преди всичко. Това е волята на българското общество, както в Княжеството, така и в тази територия, която тогава се нарича Източна Румелия, за обединение в името на големия български национален интерес. Това коментира в ефира на Nova News историкът доц. Тодор Чобанов.
 

„Най-доброто ми пожелание е от утре до следващия 5 септември да не забравяме такива дати. Хубаво е да правим паралели, но не трябва да забравяме, че това, което е минало, там си остава. Урокът е, че големите успехи на българската държава, а те не са много, винаги се случват при макар и временно стихване и прибиране  на партийните лакти. Всички политически играчи временно се събират под крилото на тази голяма цел и само след няколко месеца, когато тя става международно- правен  факт, отново изпадат в партиен разкол. Ако днес имаме истинска национална цел и партиите я следват, може би ще доживеем ново Съединение“, каза проф. Петко Петков от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“.

 

Според доц. Чобанов организацията, която се създава, този български таен революционен комитет, следва най-добрите практики от българското Възраждане и от дейността на Левски и другите дейци за национално освобождение.

 

„Идеята е да се създаде голяма, устойчива мрежа, благодарение на която всъщност да се осъществи Съединението. Пренася се моделът на Левски, работата, която е вършена години наред, в едни по-нови условия, и то- успешно. Имаме създаване на мрежа, водят се разговори с най-различни фактори, трябва да подчертаем и ключовата роля на българския княз Александър I. Без неговата благословия за всичко това, Съединение нямаше да се случи. Князът поема огромен личен риск и на тази дата е редно да му отдадем дължимата  почит“, допълни Чобанов.

 

По думите на проф. Петко Петков, Александър I не просто участва, той гарантира, доколкото има някаква политическа подкрепа преди да се случи акта на Съединението, с трона си и престола си успеха на Съединението. Професорът смята, че трябва  да гледаме на нашата история с български очи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4988 |02.09.2022 Политолози за изборите: Гледаме стари играчи, не е важно кой е пръв, а кой ще съумее да състави мнозинство от 121 души . 0| 2826 |19.08.2022 Никола Минчев: Гледаме към осигуряване на мнозинство с ДБ и БСП . 0| 2989 |10.08.2022 Икономист съветва добре да огледаме фискалния си резерв . 0| 3283 |29.06.2022 Балабанов: Случващото се е оздравително за нашата партия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads