Реклама / Ads
5| 3577 |22.03.2023 НОВИНИ

ISW: Си е по-резервиран, отколкото Путин желае

.
Вторият ден от посещението на китайския президент Си Дзинпин в Москва продължи да предполага, че руският държавник Владимир Путин не е успял да осигури неограничено двустранно партньорство с Китай, на което по всяка вероятност се е надявал, посочват в доклада си от Института за изследване на войната.
 

Путин и Си подписаха "Съвместно изявление на Руската федерация и Китайската народна република за задълбочаване на всеобхватното партньорство и стратегическо сътрудничество, навлизане в нова ера", в което се подчертава, че руско-китайските отношения са всеобхватни, стратегически и на ниво най-високо ниво в историята Съвместното изявление очертава различни двустранни намерения и потвърждава ангажимента на Русия и Китай към държавния суверенитет и териториалната цялост на другата страна, наред с други дипломатически обещания.


Ангажиментите, поети от Си Дзинпин и Путин обаче бяха значително едностранчиви, което показва, че Си се съгласява на по-резервирана версия на руско-китайските отношения, отколкото Путин вероятно желае.


Си похвали Путин, потвърди ангажимента на Китай към Русия в Съвета за сигурност на ООН и разшири позицията на Китай за политическо уреждане на войната в Украйна, но китайският държавник не отиде много отвъд предложенията. Путин от своя страна направи точно обратното - обяви редица мерки, които сигнализират за продължаващата ориентация на Русия и зависимостта от Китай в енергийния и икономическия сектор, които изглеждат много едностранчиви в сравнение с относително умерените ангажименти на Си.


Освен това Си не изрази намерение да предостави подкрепа за войната на Русия в Украйна извън неясни дипломатически уверения, което вероятно е стъпка назад от това, което Путин се надяваше да осигури в преговорите.


Путин отбеляза, че Русия и Китай са имали „много съдържателен и откровен обмен на мнения“ относно перспективите за по-нататъшното развитие на руско-китайските отношения. В подобна реторика по-специално липсва езикът, който обикновено се използва в дипломатическите четения, за да се посочи, че двете страни са постигнали окончателни и съществени споразумения.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 45| 3848 |21.03.2023 Си Дзинпин след разговорите с Путин: Китай се застъпва за мир и диалог за Украйна /видео/ . 4| 3210 |21.03.2023 Путин и Си обсъдили “мирния план” на Китай, но Кремъл не казва повече . 2| 3235 |21.03.2023 Eксперти: Целта на Дзинпин е Русия да не загуби войната, а Путин да не загуби властта . 27| 4327 |21.03.2023 ”Блумбърг”: Унгария блокира декларация на ЕС за заповедта за арест на Путин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads