Реклама / Ads
45| 3844 |21.03.2023 НОВИНИ

Си Дзинпин след разговорите с Путин: Китай се застъпва за мир и диалог за Украйна /видео/

.
Малко по малко започна да се вдига завесата, спусната около разговорите на четири очи между руския президент Владимир Путин и китайския му колега Си Дзинпин. По всичко личи, че Китай и Русия планират да изготвят планове за укрепване на отношенията помежду си. Москва е готова да помогне на китайския бизнес да замени западните фирми, които са напуснали Русия в резултат на войната в Украйна, казал пък Путин на Си.
 

Междувременно Си е казал на руския си колега, че Китай и Русия "трябва да си сътрудничат тясно за постигане на нови цели“, според цитати в агенция "Ройтерс" и материали в руските държавни медии.

 

Китай се застъпва за мир и диалог по въпроса за уреждане на конфликта в Украйна, подчертава  Дзинпин на пресконференцията след поредицата от срещи в Кремъл на високо равнище.


Двамата лидери подписаха два съвместни документа: единият описва планове за икономическо сътрудничество и един относно плановете за задълбочаване на руско-китайското партньорство. 

 

"Китай е водещият външнотърговски партньор на Русия", заяви Путин при съвместното изявление пред медиите малко по-късно. Президентът на РФ обеща да продължи и дори да надмине "високото ниво“ на търговия, постигнато миналата година.

 

Путин казва, че Русия и Китай ще развиват връзки в областта на финансите, транспорта и логистиката, както и в енергетиката. Китай сега е лидер по внос на петрол от Русия, отбелязва Путин, а вносът на газ също расте.

 

След това той казва, че Русия и Китай "продължават да развиват мирното използване на ядрената енергия - Русия помага за изграждането на атомни електроцентрали в Китай".

 

Путин допълни, че ако Обединеното кралство достави боеприпаси с обеднен уран на Украйна, Русия ще бъде принудена да реагира.

 

Руският президент се изказа и "ласкаво" за предложения от Китай мирен план за прекратяване на конфликта в Украйна. Според Путин много от разпоредбите в него "могат да бъдат взети като основа", когато "Западът и Киев са готови за това".

 

От своя страна Си Дзинпин подчертава, че е „много щастлив“ да бъде в Москва с Путин и му благодари за „традиционното гостоприемство и топлото посрещане“.

 

Си казва, че двамата са се подкрепяли повече от 10 години и ще продължат да го правят. Той обяснява, че разговорите им са били "откровени, открити и приятелски", и че страните са „стратегически партньори“.

 

„Връзките между Китай и Русия надхвърлиха двустранните комуникации“, допълва Си Дзинпин .

 

Той коментира търговските отношения между Русия и Китай почти по същия начин, по който и Путин го направи.


Си казва, че ще се съсредоточи върху разрастването на следните три области:


- Търговия с енергия

- Търговия със суровини

- Търговия с електроника

 

След като изразява необходимост от укрепване на хуманитарните връзки, той споменава и мирния план на Пекин за Украйна. Той казва, че Китай е за мир.

 

Миналия месец, продължава той, Китай публикува своята позиция относно ситуацията в Украйна. „Бих искал да подчертая, че ние постоянно се ръководим от устава на ООН, придържайки се към безпристрастна позиция.


Дзинпин  казва, че правителството му е за активно помирение и „винаги за мир и диалог“.


Китай стои от правилната страна на историята, добавя той, в нещо, което изглежда като завоалирана критика към Запада за снабдяването на Украйна с оръжия.

Миналия месец, Китай публикува своята позиция относно ситуацията в Украйна.

 

„Бих искал да подчертая, че ние постоянно се ръководим от устава на ООН, придържайки се към безпристрастна позиция", подчертава китайският президент.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3004 |21.03.2023 Ръст на акциите на First Republic Bank с близо 30% след изказване на Джанет Йелън . 0| 3143 |21.03.2023 Изминалата зима е най-топлата в България за последните 135 години . 2| 3623 |21.03.2023 Китаистът доц. Мариана Тиен: Си Дзинпин иска да е миротворецът, няма да се изкуши да даде оръжие на Русия . 1| 3010 |21.03.2023 11 души се озоваха зад решетките след мелето в Казанлък

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads